Spin-off Radboudumc ontwikkelt uniek MRI-contrastmiddel
- 9 mei, 2017
- Farma & Zorg
Het Nijmeegse SPL Medical, een spin-off van het Radboudumc, ontwikkelt een unieke MRI-contrastmiddel (Combidex) waarmee in een zeer vroeg stadium uitzaaiingen van kanker in de lymfklieren kunnen worden ontdekt.
Foto: Ari Aminetzah, CEO SPL Medical
Het contrastmiddel is in het Radboudumc al succesvol toegepast bij honderden patiënten. Met een nieuwe investering door het Duitse b.e. imaging Gmbh en PPM Oost wil SPL Medical een Europese registratie voor de diagnostiek van uitzaaiingen in de lymfklieren bij prostaatkanker financieren.
SPL Medical kan na registratie - een verplicht testtraject op patiënten dat naar verwachting drie tot vier jaar in beslag neemt - Combidex op de markt brengen. Ari Aminetzah, CEO van het Nijmeegse SPL Medical: ‘We kunnen hiermee Combidex naar de markt brengen. De commerciële beschikbaarheid van Combidex voor kankerpatiënten zal veel betere diagnostiek van kankermetastasen mogelijk maken. Dat zal levens redden en onnodig lijden bij patiënten voorkomen. Om die reden staan partijen uit de hele wereld te dringen om het middel te kunnen gebruiken.’
Kostenbesparing
Volgens Pieter Rhemrev, adjunct-directeur van PPM Oost, kan de maatschappelijke impact van SPL Medical enorm zijn. ‘Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Alleen in Nederland zijn al circa 12.000 nieuwe gevallen per jaar. Veel lymfklier-metastasen worden vaak pas in een later stadium ontdekt, waardoor de overlevingskans daalt. Bovendien is de kwaliteit van leven bij deze groep patiënten erg slecht door bijwerkingen van therapie en emotionele stress. Vroegtijdige inschatting van de kans op lymfklier uitzaaiingen, is cruciaal voor een succesvolle behandeling. SPL Medical kan hierin een cruciale rol gaan spelen.’
Dirkjan Masman, directeur Valorisatie van het Radboudumc: “Innovatief onderzoek is vooral waardevol als het wordt omgezet in producten waar patiënten echt iets aan hebben. Het Radboudumc investeert zo actief mogelijk in dergelijke projecten en het is mooi als ze mede daardoor leiden tot investeringen uit de markt en concrete producten. Europese registratie van Combidex zou daar een prachtig voorbeeld van zijn.”
Extreem hoge nauwkeurigheid
Het Radboudumc, waar het contrastmiddel is verder ontwikkeld, heeft als enige ziekenhuis in Nederland toestemming om Combidex te gebruiken. Sinds 2014 is het al op meer dan zevenhonderd patiënten met vooral prostaatkanker toegepast. Bij die patiënten zijn geen noemenswaardige bijwerkingen ontstaan. Deze vorm van diagnostiek is zeer nauwkeurig, betrouwbaar en veilig, stelt Aminetzah. Europese registratie is daarom de volgende stap om het contrastmiddel voor veel meer patiënten beschikbaar te maken.
Combidex wordt bij patiënten, nadat de aanwezigheid van kanker is geconstateerd, via het bloed toegediend. 24 tot 36 uur later kunnen met een MRI de lymfkliermetastasen zichtbaar gemaakt worden. Aminetzah: ‘In vergelijking met bestaande diagnostiek heeft Combidex een extreem hoge nauwkeurigheid. We kunnen al uitzaaiingen zien van slechts 2 mm groot. Met de huidige diagnostische technieken moeten patiënten wachten tot die uitzaaiingen groeien tot 8 of 10 mm voordat ze kunnen worden geconstateerd en behandeld. Met onze Combidex zijn deze patiënten in een vroeger stadium en preciezer te behandelen.’
Europese registratie
Combidex werkt in principe voor alle solide tumoren die uitzaaien naar de lymfeklieren zoals bijvoorbeeld borstkanker. SPL Medical richt zich in eerste instantie op de registratie van Combidex voor prostaatkanker in Europa. Het Duitse b.e. imaging Gmbh, al aandeelhouder van SPL Medical en onderdeel van de Bender Gruppe GmbH, gaat de contrastvloeistof Combidex leveren in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Daarna zullen andere indicaties volgen.
Meer informatie over VERWIJDERD:
Bekijk het complete instantieprofiel