Update Smart Tooling - Kansen met robotica
- 1 mrt., 2018
- Technologie
Het Smart Tooling project, onderdeel van INTERREG V-Programma Vlaanderen-Nederland, werkt aan de ontwikkeling van robotica prototypen en toepassingen. Deze ontwikkeling is belangrijk om te kunnen inspelen op behoeften van asset owners.
Deze behoeftes zijn ontstaan vanwege de de toenemende leeftijd van vele installaties en steeds strenger wordende regels op gebied van veiligheid en milieu. Het project is nu halverwege. In totaliteit werken er inmiddels 21 MKB/KMO/Service providers samen aan deel projecten rondom robotica. Tijd voor een update!
Deelproject 'Cleaning'
Deelproject Cleaning heeft als doel het uitvoeren van reinigingen van tanks met robots veiliger, betrouwbaarder en autonoom te maken om zo tot een hoger veiligheid niveau en een hogere efficiency te komen. Het cluster ontwikkelt een autonome crawler voor verticale tankwanden. Sensoriek voor het meten van vervuiling en ruwheid maken het een smart cleaning crawler. Onlangs zijn Accerion en Nobleo ingestroomd als partner in het project. Deze bedrijven gaan bijdragen aan de ontwikkeling van de navigatie en besturing van de robot. Het deelcluster wacht momenteel op een platform. Een nieuwe project partner zal hier voor mogelijk een drager leveren. Opeenvolgend worden de hard en software op de drager geïnstalleerd.
Deelproject 'Inspectie'
Inspectie van druk vaten
Dit project heeft als doel het uitvoeren van volautomatische inspecties in druk vaten op wanddikte en corrosie vorming. Onlangs zijn Accerion en Nobleo tevens in het project ''inspectie van vaten'' ingestroomd als project partner. Deze bedrijven gaan bijdragen aan de ontwikkeling van de navigatie en besturing van de robot. ID-TEC heeft een prototype gebouwd. Het inspectiesysteem is gereed om te testen. Het deelcluster focust zich momenteel op de Wireless communicatie van robot. Het plan is om medio 2018 in het drukvat het prototype te testen.
Inspectie van leidingen
Dit project heeft als doel het uitvoeren van volautomatische inspecties in leidingen op wanddikte en corrosie vorming. Onlangs is ExRobotics b.v. in het project ''inspectie van leidingen'' ingestroomd als project partner. ExRobotics b.v. (Improvia) construeert, bouwt en test op basis van het concept van de Snakerobot van Universiteit Twente een robuust prototype. Bij Universiteit Twente werkt een promovendus aan de ontwikkeling van software.
Deelproject 'werkplaats'
Augmented reality
Dit project heeft als doel het ondersteunen van de technieker op digitaal gebied. Deze digitale ondersteuning wordt gerealiseerd vanuit het Proceedix SaaS platform voor digitale werk instructies en inspecties. In combinatie met de Iristick ''slimme veiligheidsbril'' kan er dan veilig en met minder papier worden gewerkt. Het deelcluster richt zich momenteel op het vastleggen en aanpassen van procedures op het Proceedix platform. Op korte termijn wordt een live test gepland bij BASF. Daarnaast ligt de focus op het projecteren van de werkinstructies op de ''slimme veiligheidsbril''.
Lekdetectie
Dit project heeft als doel het inzetten van een collaboratieve robot bij lektesten. De cobot zal via een probe de potentiële lekkages van een op druk gezette afsluiter afsnuffelen. Inmiddels zijn er een aantal testen met verschillende kleppen succesvol afgerond. Sirris en ITIS oriënteren zich momenteel op de keuze van de definitieve Cobot. Verder wordt er gewerkt aan de communicatie van de Cobot met de meetapparatuur. Daarnaast wordt onderzocht of de mantel rondom de Cobot bestand is tegen bepaalde temperaturen. Deze activiteiten moeten leiden om in 2018 een werkende opstelling bij ITIS te realiseren.
Deelproject 'UAS (drones)'
Binnen vliegen
Dit project heeft als doel om een drone te ontwikkelen waarmee wanddikte metingen uitgevoerd kunnen worden op stalen wanden en daken van industriële installaties. Ronik Inspectioneering heeft recent succesvol tests gerealiseerd om contact te maken en wanddikte te meten met een drone. Het deelcluster richt zich momenteel op de locatie indoor positie bepaling van de drone. Hier voor zijn tests gepland.
Buiten vliegen
Dit project heeft als doel om drones inzetten om inspecties van chemische installaties veiliger en betrouwbaarder te maken. Om zo problemen met corrosie sneller op te sporen en te behandelen. Inmiddels is de gebruikers software ontwikkeld voor inspecteurs en gebruikers software voor piloten. Het deelproject is momenteel in afwachting over de installatie van hardware en de payload op de drone. Opeenvolgend worden er testen gedaan in een real life omgeving.
Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!