VDL Steelweld en Stichting Vakopleidingen Metaal West-Brabant leiden samen talent op
- 12 mei, 2016
- Arbeidsmarkt
VDL Steelweld in Breda (onderdeel van de VDL Groep) treedt op als leerwerkbedrijf voor talentvolle technici. Een van de opleidingsinstituten waarmee het bedrijf samenwerkt is de Stichting Vakopleidingen Metaal West Brabant oftewel Vakopleiding Metaal (SVM) uit Etten-Leur.
Geavanceerde geautomatiseerde en gerobotiseerde productielijnen voor de automotive industry: het is al tientallen jaren een van de specialismen van VDL Steelweld. Ook ontwikkelt het bedrijf (dat in 2015 precies vijftig jaar bestond) ‘complexe samengestelde producten’, zoals een zelfrijdend transportvoertuig (AVG) voor containers.
Goede vakopleiding
De komende jaren gaan veel vaklui met pensioen en zien metaalbedrijven veel kennis en ervaring vertrekken. Net als voor veel andere bedrijven in de metaalbranche is het ook voor VDL Steelweld daarom zaak om voortdurend voldoende technisch talent aan te trekken. Om die reden heeft het bedrijf, samen met andere metaalbedrijven in de regio West-Brabant, de Vakopleiding Metaal opgezet. Het doel: een goede vakopleiding bieden die aansluit bij de praktijk en die enthousiaste jongeren de kans biedt een echt vak te leren.
Effectieve combinatie
Leerlingen die een opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), kunnen via de Vakopleiding Metaal leren en werken tegelijk. Drie werken lang volgen ze praktische training bij Vakopleiding Metaal op school. Na deze periode draaien ze drie weken als volwaardige arbeidskracht mee bij leerwerkbedrijven als VDL Steelweld en kunnen ze het geleerde in de praktijk brengen. De leerlingen volgen één dag per week theorielessen vanuit ROC West-Brabant. Zo wisselen theorie en praktijk elkaar voortdurend af. Aan het einde van de rit wacht een volwaardig MBO-diploma.
Intensieve begeleiding
Bij VDL Steelweld kunnen leerlingen kiezen voor twee richtingen: monteur mechatronica (elektro/machinebouw) en constructie (onder meer lassen en plaatwerken). Uiteraard worden de ‘werkstudenten’ tijdens de praktijklessen intensief begeleid door ervaren medewerkers. Verder wordt het schoolgeld betaald door het leerwerkbedrijf én krijgen de leerlingen een salaris uitbetaald op basis van de cao in de metaalbranche. Op deze manier kunnen gemotiveerde leerlingen, onder goede begeleiding, op een laagdrempelige manier een echt vakdiploma halen.
Laagdrempelig
Ook voor bedrijven als VDL Steelweld (dat jaarlijks plek heeft voor twee stagiaires) biedt deze constructie veel voordelen. In een tijd waarin technisch talent vaak dun gezaaid is, biedt een leerwerktraject laagdrempelige mogelijkheden om in aanraking te komen met goed personeel. Veel stagiaires treden na voltooiing van hun leerwerktraject in dienst bij VDL Steelweld. Bijkomend voordeel: dankzij de opleiding in eigen huis zijn ze al uitstekend op de hoogte van de producten, de bedrijfscultuur en van specifieke werkwijzen. Inwerken is dus niet meer nodig.
Auteur: Joost Peters
Meer informatie over VDL STEELWELD B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Meer informatie over Vakopleidingen Metaal West-Brabant, Stichting:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!