Waterbouwkundige hoogstandjes in Venetiaanse lagune
- 25 nov., 2015
- Bouw
Hoe zink je betonnen caissons af voor een stormvloedkering in de Lagune van Venetië? En hoe verricht je werkzaamheden aan deze elementen als ze eenmaal op de bodem liggen?
MH Poly Consultants & Engineers beantwoordt deze en nog veel meer andere vragen tijdens een lezing op World Water Works: een groots waterbouwkundig congres en vakbeurs die op 23 en 24 maart 2016 in Antwerp Expo gehouden worden. MH Poly licht alvast een tipje van de sluier op. 'De habitat is het beste te vergelijken met een stalen beker die je op zijn kop op het caisson plaatst'
Als partner van Strukton Immersion Projects is MH Poly al enige jaren betrokken bij het MOSE-project, de realisatie van een grootschalige stormvloedkering die het langzaam wegzakkende Venetië beschermt tegen de stijgende zeespiegel. De stormvloedkering bestaat uit 78 holle stalen deuren. Deze liggen gescharnierd verankerd in grote betonnen caissons die op 22 meter diepte in de bodem verzonken zijn. “Het gedeelte van Strukton omvat het afzinken van acht caissons in de meest zuidelijke opening van de lagune,” vertelt Managing Director Bard Louis van MH Poly. “In samenwerking met Strukton hebben wij het afzinkponton ontworpen.”
Stalen Beker
In augustus 2014 lag de laatste van de acht caissons op zijn plaats. Om aanvullende werkzaamheden ‘in den droge’ onder water uit te voeren, kreeg Strukton in januari 2015 opdracht voor het ontwerpen en installeren van een habitat. MH Poly leverde een belangrijke bijdrage aan dit innovatieve, nooit eerder vertoonde ontwerp. Louis: “De habitat is het beste te vergelijken met een stalen beker die je op zijn kop op het caisson plaatst. Deze zogenoemde beker wordt op een rubberen afdichtingsprofiel geplaatst dat van tevoren op het betonnen oppervlak van het caisson is gepositioneerd. Zodra de habitat op het profiel is aangesloten, wordt het water eruit gepompt en kan erin gewerkt worden.” De habitat bestaat uit een middendeel en twee zijdelen, die apart geplaatst en onder water gekoppeld worden, en twee toegangsschachten: één voor personeel en één voor materieel.
In gebruik
In juni 2015 is de habitat succesvol geplaatst en droog gepompt, en sindsdien in gebruik. Hoe dat werkt en wat daar allemaal bij komt kijken, zet Louis uitgebreid uiteen in zijn lezing tijdens World Water Works. Geïnteresseerden die hierbij aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden via het contactformulier op www.mhpoly.nl.
Meer informatie over MH POLY CONSULTANTS & ENGINEERS B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!