Waterzuivering deel II: Uniek project AWZI Tilburg
- 5 nov., 2014
- Innovatie & MVO
In 2015 verrijst op het terrein van FujiFilm in Tilburg de grootste private industriële afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Europa.
In deze AWZI wordt niet alleen het afvalwater van FujiFilm zelf gezuiverd, maar ook dat van Agristo (aardappelproducten), Coca-Cola Enterprises en IFF (smaak- en geurstoffen).
Het nieuwe bedrijf NWB Tilburg, een samenwerkingsverband tussen Cofely en RWB Afvalwater, draagt de verantwoordelijkheid voor de optimale zuivering van het afvalwater. NWB Tilburg doet dit vanuit een zogeheten Design, Build, Finance, Maintain & Operate contract (DBFMO). Ofwel: de AWZI wordt ontworpen, gebouwd, gefinancierd, onderhouden en bediend door NWB, en blijft bovendien haar eigendom. NWB staat gedurende 15 jaar garant voor de zuivering van al het vrijkomende afvalwater.
Membraanfiltratie
Directeur commercie Rob van Gils en tendermanager Bram van Griethuysen van Cofely leggen uit hoe de installatie werkt. “De vier fabrieken lozen hun afvalwater elk via vier separate transportleidingen op de nieuwe AWZI. Vervolgens vindt daar een ‘traditionele’ biologische zuivering (met bacteriën) plaats, zoals we die ook kennen op rioolwaterzuiveringsinstallaties. NWB past daarnaast echter ook nog innovatieve membraanfiltratie toe (microfiltratie), waardoor het gezuiverde water er brandschoon en kraakhelder uitkomt, en probleemloos op het oppervlaktewater geloosd kan worden.”
Complementair
Normaal produceert elk bedrijf haar eigen specifieke afvalwater, afhankelijk van het specifieke productieproces in dat bedrijf. Daardoor kan het soms moeilijk zijn om dat bijzondere bedrijfsafvalwater tegen rendabele kosten te zuiveren, waardoor men vaak ‘gemakshalve’ kiest voor lozing op het riool, met echter hoge kosten als gevolg. Het mooie van het project bij FujiFilm is dat de verschillende verontreinigingen in de verschillende afvalwaterstromen complementair aan elkaar zijn. Het zuiveringsproces, dat voorheen met veel energie en chemicaliën op elke locatie apart op gang werd gehouden, gebruikt daardoor in de nieuwe situatie veel minder energie en hulpstoffen: de ene vervuiling wordt daarbij met behulp van de andere biologisch afgebroken. Van Griethuysen: “De mix van verontreinigingen in het gezamenlijke afvalwater is dus gunstig voor de groei van bacteriën die de vervuiling in de AWZI als het ware ‘op-eten’ totdat er vrijwel niets meer van over is. Het resultaat is beter, terwijl de kosten lager zijn.”
Zuiveringsproces
Het afvalwater van de vier betrokken fabrieken in Tilburg past toevallig heel goed bij elkaar. “Het is een ideale combinatie als je het bekijkt in termen van duurzaamheid en energieverbruik”, zegt Van Gils. “Toch kun je bij andere combinaties een dergelijk systeem ook toepassen. Afhankelijk van de samenstelling van het gezamenlijke afvalwater, stem je het totale zuiveringsproces daarop af. Het doel: maximale duurzaamheid tegen zo laag mogelijke exploitatiekosten.”
Veel belangstelling
Van Gils: “We lopen aardig voorop met dit project. In Schotland staat al wel een dergelijke installatie, maar die is veel kleiner dan die we in Tilburg gaan bouwen. Er is ook belangstelling uit het buitenland, en in eigen land onderzoeken we op dit moment op vijf plaatsen de mogelijkheden van een waterzuiveringsinstallatie volgens deze DBFMO-formule.”
Voordelen op een rij
De verschillende voordelen van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie op een rijtje:
- duurzaam en energiezuinig;
- zeer hoog zuiveringsrendement tegen relatief lage kosten;
- directe lozing op oppervlaktewater, dus geen nazuivering op de rioolwaterzuiveringsinstallatie meer nodig;
- minder toeslagstoffen en chemicaliën nodig;
- het gezuiverde water kan in de fabriek hergebruikt worden;
- uit het gezuiverde water kan warmte worden teruggewonnen ten behoeve van fabrieksprocessen of verwarming van gebouwen;
- het vrijkomende zuiveringsslib kan worden omgezet in biogas;
- uit slib kunnen grondstoffen worden gewonnen voor kunstmest.
Meer informatie over ENGIE NEDERLAND N.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!