Werkbedrijf Noordoost-Brabant in 2015 van start

  • Arbeidsmarkt

In het Sociaal Akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners afgesproken dat werkgevers extra banen gaan creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werkbedrijf Noordoost-Brabant in 2015 van start

Alle werkgevers kunnen voor deze extra banen zorgen. Dit wordt de banenafspraak genoemd.

Uiteindelijk doel is om in 2026 in het hele land, 125.000 extra banen te hebben gecreëerd. Daarvan moeten er 100.000 in de marktsector komen bij reguliere werkgeversen 25.000 bij de overheid en onderwijsinstellingen. Als blijkt dat er eind 2016 te weinig afspraakbanen zijn gerealiseerd, dan treedt de quotumwet in werking. Met deze wet worden bedrijven met 25 of meer werknemers verplicht om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Als werkgevers onvoldoende banen creëren, dan moeten ze een heffing betalen.

Indeling arbeidsmarktregio's

In 2012 heeft er een nieuwe indeling in arbeidsmarktregio’s plaatsgevonden. Aanleiding voor deze herindeling is de wet SUWI (Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen). Hierin is onder meer vastgelegd dat er één aanspreekpunt moet komen voor werkgevers in een arbeidsmarktregio, er één registratiesysteem is van vacatures en werkzoekenden, en dat er per regio een arbeidsmarktagenda en samenwerkingsafspraken zullen worden gemaakt. Nederland is verdeeld in 35 arbeidsmarkregio’s. 

Werkbedrijf

In elk van de 35 arbeidsmarktregio’s wordt een werkbedrijf opgericht. In Noordoost Brabant bestaat het  werkbedrijfuit een samenwerkingsverband tussen 19 gemeenten, het UWV, de intergemeentelijke sociale dienst Optimisd, de werkgeversorganisaties BZW, ZLTO en MKB-Nederland, twee vakbonden: CNV en FNV, en drie SW-organisaties: Weener XL, WSD en IBN. Deze samenwerking is onderdeel van Noordoost Brabant Werkt!, watsinds eind 2012 sturing geeft aan het regionale arbeidsmarktprogramma.

Belangrijk onderdeel van het werkbedrijf zijn de afspraken over een uniforme dienstverlening aan werkgevers voor de hele arbeidsmarktregio. Doelgroep zijn alle mensen die nu geen baan hebben, maar wel willen en kunnen werken. Hiermee maken we het de werkgever zo makkelijk mogelijk.

Werkgevers ontzorgen

De samenwerkende partijen stemmen dan acquisitie, matching, plaatsing en ondersteuning van werkzoekenden maximaal op elkaar af. Zo worden werkgevers ‘ontzorgd’. Ook worden gemeentelijke regelingen zoveel mogelijk gelijkgetrokken. En er komt een regionale website waar werkgevers met hun vragen en ondersteuningsbehoefte terecht kunnen en waar zij hun vacatures kunnen uitvragen.

Naast de verplichting die extra banen te creëren, geeft het regionale werkbedrijf ook handvaten voor sociaal rendabeler ondernemen. In Noordoost Brabant zijn al veel werkgevers die sociaal ondernemen. Ook omdat het financieel aantrekkelijk is. Door zo met elkaar samen te werken gaat uiteindelijk de hele regio er op vooruit.

Het Werkbedrijf Noordoost-Brabant is een netwerkorganisatie waarbij de aangesloten partijen in de backoffice dienstverlening organiseren. Het vormt de schakel tussen werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  Naar verwachting wordt het werkbedrijf  in het eerste kwartaal van 2015 geïntroduceerd en zal ook de website operationeel zijn.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!