Wetenschappelijk vaktijdschrift publiceert positieve resultaten FoodforCare Radboudumc

  • Farma & Zorg

Maison van den Boer zet met FoodforCare in op het verbeteren van het welbevinden van patiënten in het Radboudumc. En met succes: eind 2017 publiceerde het vakblad Clinical Nutrition de resultaten van de voedingsformule die FoodforCare in het ziekenhuis introduceerde.

Wetenschappelijk vaktijdschrift publiceert positieve resultaten FoodforCare Radboudumc

Jorg Wiltink, marketing manager bij Koninklijke Van den Boer Groep, legt uit dat tussen de 20 en 45 procent van de patiënten die een ziekenhuis binnenkomen, ondervoed zijn. Dat hoeft lang niet altijd te betekenen dat ze niet genoeg voeding binnenkrijgen. In het merendeel van de gevallen is juist sprake van onvoldoende eiwitinname. Een voldoende hoeveelheid eiwitten in het lichaam draagt enorm bij aan een beter herstel van de patiënt.

Patiënten kijken uit naar het eten

Op het moment dat het Radboudumc de nieuwe voedingsformule testte, liet ze gedurende vier dagen nauwkeurig noteren hoe de eiwitinname van patiënten er uitzag. Zij werden voorzien van zes porties eten, verspreid over de dag. In de oude situatie kregen patiënten drie keer per dag hun eten geserveerd. Wat direct merkbaar was, was dat patiënten naar het eten uitkeken. Wiltink: “Het concept droeg echt bij aan het welbevinden van deze mensen. Dat is naast een gezonde maaltijd natuurlijk ook erg belangrijk.”

Onderzoeksresultaten

De resultaten die onlangs in Clinical Nutrition verschenen, zetten de traditionele drie maaltijden per dag af tegen het concept van zes porties per dag. In de oude situatie behaalden 8 procent van de zeshonderd onderzochte patiënten hun dagelijkse eiwitbehoefte, in de nieuwe situatie is dat 24 procent. De algehele stijging in eiwitintake ging op dag 1 van 59 procent naar 79 procent van de dagelijkse eiwitbehoefte. Een flinke verbetering dus.

Waardering in cijfers

Inmiddels wordt het concept in het hele Radboudumc aangeboden. De patiënttevredenheid ging omhoog, net als de waardering van gastvrijheid. De patiënten kennen het eten een cijfer van 8,7 toe en de gastvrijheid wordt met een 9,1 gewaardeerd. FoodforCare heeft daarnaast ook een positief effect op de medewerkertevredenheid. Voedingsassistentes waarderen hun werk tegenwoordig met een 8,5. Als klap op de vuurpijl is daalde de foodwaste mede door FoodforCare van 40 procent naar slechts 11 procent Fantastische cijfers dus.

Gerechten thuis aanbieden

Wiltink: “Met de positieve resultaten in het achterhoofd, vroegen we ons uiteraard af wat het effect zou zijn als we FoodforCare al 3 weken voorafgaand aan een ziekenhuisopname aan gaan bieden in de thuissituatie.“ Mede hierdoor is FoodforCare een samenwerking met zorgverzekeraar CZ gestart. De foodforCare Foundation is een onafhankelijke stichting onder toezicht van het Radboudumc die met een pilot en onderzoek het effect van FoodforCare in de thuissituatie gaat toetsen. Dat zijn behalve de mensen in behandeling zijn, ook uitbehandelde patiënten voor wie FoodforCare het welbevinden hoopt te verbeteren.

Voorlichting vanuit foodtruck

FoodforCare zet zich komend jaar ook volledig in voor diabetes-2-patiënten. In het WeAreFood-jaar in 2018 Staan Brabantse ondernemers in de Foodbranche in de spotlight. Iedere maand wordt er in Brabant een innovatie of maatschappelijk foodthema belicht. In mei is het de beurt aan FoodforCare met ‘EetJeBeter’. FoodforCare grijpt het moment om samen met huisartsen vanuit een grote Foodtruck XL in Brabantse steden voorlichting te geven over een gezonde manier van koken. Het doel is om de forse groei van patiënten met diabetes-2 een halt toe te roepen, want dat is de snelst groeiende welvaartsziekte in Brabant. FoodforCare geeft laagdrempelige en informatieve presentaties en laat eenvoudige maar zeer effectieve kooktechnieken zien.

Een nieuwe app: Pro10

Nu in het Radboudumc met FoodforCare al enorme stappen zijn gezet, wil FoodforCare doorpakken. Dat heeft al geleid tot het ontwikkelen van een nieuwe app: Pro10. Deze app helpt mensen inzicht te verkrijgen in hun eiwitinname en -behoefte. De app toont wat iemand nog zou moeten eten om een optimale eiwitbehoefte van het lichaam te realiseren. “Het is ook een stukje bewustwording”, legt Wiltink uit. We letten steeds meer op minder vet en minder suiker, maar het op peil houden van onze bouwstenen is net zo belangrijk.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over KONINKLIJKE VAN DEN BOER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!