Wethouder enthousiast over ecologische stadsvisie HAS-studenten

  • Onderwijs & Training

In opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch kregen drie studenten van de opleiding Toegepaste Biologie de afstudeeropdracht een ecologische stadsvisie te ontwikkelen.

Wethouder enthousiast over ecologische stadsvisie HAS-studenten

Doel deze visie is de stadsnatuur en de omliggende natuurgebieden met elkaar in verbinding te brengen, zodat flora en fauna elkaar kunnen versterken. Op 8 september presenteerden de studenten de visie aan een groep van dertig betrokkenen, onder wie stadsecoloog Johan Mees en Wethouder Jos van Son.

Groene Delta

Rondom de stad ’s-Hertogenbosch ligt een Groene Delta. Deze wordt gevormd door de uiterwaarden en polderlandschappen langs de Maas, het kampenlandschap, de bossen, heide en stuifzanden bij Rosmalen, de natte natuurgebieden bij Vlijmen en de schraalgraslanden in de Moerputten en het Bossche Broek. Een aantal van die groengebieden, zoals de Heinis, de Diezemonding, de Dommel en de Aa, dringen tot diep in de stad door.

Gezondere leefomgeving

Voor Johan Mees houdt de natuur niet op waar de stad begint. Sterker nog: stadsnatuur is een leefgebied voor uiteenlopende planten- en diersoorten. “De gemeente zocht naar een manier om de natuurgebieden in de Groene Delta via de stad met elkaar in verbinding te brengen,” licht hij toe. “Zo kunnen we niet alleen het leefgebied van de plant- en diersoorten uitbreiden, we zorgen ook voor een gezondere leefomgeving voor de inwoners van Den Bosch. Aan de studenten van de HAS Hogeschool de opdracht om de ecologische stadsvisie in te vullen.”

Tientallen vrijwilligersinitiatieven

In februari 2015 startten studenten Dave Prevos, Frank Goossens en Rianne van Hoof met het project. Stap één was de inventarisatie van de aanwezige natuur. Aan de hand van eigen waarnemingen en gesprekken met het Platform Biodivers en de IVN, schetsten ze de bestaande situatie. Welke verbeteringen waren er mogelijk? Hun eigen ideeën konden ze aanvullen met tientallen vrijwilligersinitiatieven, die naar voren kwamen tijdens een inspraakavond voor bewoners. Dave was positief verrast: ”Er kwamen meer dan 60 Bosschenaren op onze oproep af, die de hele avond actief meediscussieerden. We moesten echt een keuze maken, het was onmogelijk om alles mee te nemen.”

Vijf belangrijke verbindingsaders

In het eindrapport van de studenten staan vijf belangrijke verbindingsaders centraal. De groene aders zijn de lange groenstroken langs spoor en snelwegen, de blauwe aders worden gevormd door rivieren met hun oevers met waterflora en -fauna en de haarvaten tenslotte, zijn kleinere natuurstroken die een verbindende functie hebben. Per ader bekeken de studenten welke maatregelen zouden leiden tot het verbeteren van biodiversiteit. Ook brachten ze de belangrijkste knelpunten in kaart. Hier wordt door bebouwing of infrastructuur de groene verbinding belemmerd.

Kunststukje opgeleverd

Na een vlotte presentatie overhandigden Dave en Rianne de ecologische stadsvisie officieel aan wethouder Jos Van Son. Hij was zeer te spreken over het werk van de studenten: “Deze samenwerking smaakt naar meer! Jullie hebben met deze visie echt een kunststukje opgeleverd, dat perfect aansluit op de uitgangspunten van het bestuursakkoord. Als gemeente kunnen we hiermee aan de slag. En dat blijft niet bij woorden. Bij alle ruimtelijke ontwikkelingen nemen we voortaan stadsecologen mee.”

Eerste stap

De avond werd besloten met een korte presentatie van Gert Hoogerwerf van Natuurbalans, die momenteel een project uitvoert om nestkassen in Bossche gemeentes uit te zetten. Hiermee krijgen vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen en huiszwaluwen meer broedgelegenheid in de stad. De eerste stap is gezet. Dave, Frank en Rianne mogen terug kijken op een geslaagd afstudeerproject.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Brouwers Transport Brouwers Transport, Logistics & Warehousing

Flexibel internationaal transport en een efficiënte opslag