WVS-groep aan de slag met WAP

  • Arbeidsmarkt

Sinds januari 2013 voert WVS-groep een werkactiveringsproject uit voor de gemeente Roosendaal. In totaal zullen 150 uitkeringsgerechtigden worden geactiveerd om te re-integreren richting de arbeidsmarkt.

WVS-groep aan de slag met WAP

De deelnemers zijn gedurende maximaal 13 weken bij Team Uitvoering van de gemeente geplaatst of bij Industrie Roosendaal. WVS-groep begeleidt en monitort elke deelnemer. Regelmatig krijgt elke deelnemer een gesprek met een trajectbegeleider, maar ook volgt elke deelnemer wekelijks een sollicitatietraining om de kansen op een betaalde baan te vergroten. Na afloop wordt advies aan de gemeente gegeven over de mogelijke vervolgstappen.

Jos Verbunt is de trajectbegeleider van het project. “Het werken met WAP-deelnemers wijkt op diverse fronten af van werken met SW-medewerkers. De deelnemers zijn slechts voor een kortere periode bij ons geplaatst, terwijl er afsluitend wel een advies richting de gemeente gaat. Gelukkig ondersteunen onder andere Arie Moerman (productieassistent Industrie) en Jan Gelsema en René Poppelaars (meewerkend voormannen Team uitvoering) mij hierbij en voorzien zij mij van informatie.”

Schoonmaak

Zoals aangegeven is er een onderscheid tussen de deelnemers bij de Industrie en Team Uitvoering. “Dagelijks zijn minimaal tien deelnemers met René en mij aan de slag en samen houden wij de gemeente Roosendaal schoon”, zegt Jan Gelsema. “Van de gemeente krijgen wij een planning en vervolgens gaan wij de wijken in om bijvoorbeeld papier te prikken, illegale stort of achtergebleven fietsen te verwijderen. Wellicht dat medewerkers van WVS-groep die in Roosendaal wonen ons wel eens aan het werk hebben gezien.”

Gemotiveerde deelnemers

Volgens Jan kan de groep deelnemers wel eens wisselen, maar meestal gaat het om gemotiveerde deelnemers die wat hem betreft écht een betaalde baan verdienen.” De sollicitatietraining kan de deelnemers hierbij helpen, omdat actief gezocht wordt naar banen, maar er ook gewerkt wordt aan het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken.

Aan het WAP is een pilot gekoppeld. Van de 150 deelnemers worden namelijk 30 deelnemers geselecteerd voor de Scan Werkvermogen voor Werkzoekenden. De scan is geïntroduceerd door het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen. Inge Lise Nijhoff is als arbeidsdeskundige betrokken bij het project. “De scan motiveert medewerkers om actief aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst!” De scan bestaat uit een vragenlijst gevolgd door gesprekken. Hierbij is het de bedoeling dat de deelnemer zelf initiatief gaat ondernemen en met andere woorden de regie op hun eigen leven houdt. “Ik kom niet met pasklare oplossingen en adviezen voor de deelnemer, maar stimuleert deze om zelf in actie te komen en te bepalen wat goed voor hem of haar is. Het effect zal hierdoor groter zijn”, aldus Inge Lise.

Inmiddels hebben enkele deelnemers een betaalde baan gevonden. We gaan proberen dit aantal op te voeren, zodat deelnemers hopelijk definitief uit de kaartenbak van de gemeente blijven.

Meer informatie over WVS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!