‘Zuivel kan nog veel energie besparen’

  • Industrie

Hoewel zuivelbedrijven al veel doen om het verbruik van energie en water te reduceren, kunnen zij nog flinke stappen zetten. Cofely ondersteunt in dat kader marktleider FrieslandCampina DMV.

‘Zuivel kan nog veel energie besparen’

In het geval van FrieslandCampina DMV heeft de ondersteuning van Cofely volgens Frans van den Boorn, directeur sales & marketing bij Cofely, geleid tot een lijst van maar liefst 22 concrete adviezen waarmee de onderneming haar energie- en waterfootprint kan verlagen. De suggesties variëren van zonnepanelen tot algen- reactoren, van het gebruik van restwarmte tot plasmapasteurisatie en van leasecontracten tot prestatie-eisen voor leveranciers. Afhankelijk van de gedane investeringen, kunnen de voorgestelde maatregelen volgens het onderzoeksrapport leiden tot een reductie van het energieverbruik met 41 procent per ton product en een reductie in watergebruik van 12 procent per ton product.

Voorbeeld voor de sector

Hoewel de mogelijkheden uiteraard per bedrijf verschillen is dit rapport toch een voorbeeld voor de hele sector, meent Van den Boorn. Hij stelt dat duurzame veranderingen in de bedrijfsvoering binnen tien jaar kunnen leiden tot een verlaging van de footprint met minimaal 25 procent per ton product. ”Bedrijven in de foodsector weten dat ze grootverbruikers zijn van water en energie, maar hebben vaak onvoldoende beeld van wat er concreet in hun bedrijf kan worden gedaan om de footprints te verlagen. Ze missen daarvoor simpelweg de expertise. “Om die reden is Cofely gestart met The Green Quest, de zoektocht naar groene oplossingen. Jaarlijks helpt de technische dienstverlener drie bedrijven of instellingen de overstap te maken van fossiele naar duurzame energie. 

Meer informatie over ENGIE NEDERLAND N.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!