Zundert en WVS-groep houden de onderhoudskosten voor ‘groen’ binnen de perken
- 18 dec., 2014
- Zakelijke dienstverlening
WVS-groep verzorgt al sinds de oprichting een groot deel van het groenonderhoud in de gemeente Zundert. Behalve het gras maaien en boomonderhoud doet de afdeling Groenvoorziening in deze gemeente eigenlijk alles op dat vlak.
Er moest echter kritisch naar het kostenaspect gekeken worden. We spreken Thijs Kruiver, beleidsmedewerker Openbaar Groen bij de gemeente, en Rob Maas, assistent-bedrijfsleider Groenvoorziening bij WVS-groep, over de slimme oplossing die ze vonden.
Oplevering plantsoen
Op dinsdag 9 december leverde het hele team dat hier via WVS-groep bij was betrokken, een bijzonder heringericht plantsoen op, aan De Donk in Rijsbergen. Het betreft vooralsnog een test, met een nieuw soort beplanting die weinig onderhoud vraagt maar wel heel mooi oogt en veel kleurenpracht geeft in het bloeiseizoen.
Slimme plantenkeuze
Thijs vertelt: “Het omvormen van de plantvakken is een budgettaire kwestie maar we willen natuurlijk wel zorgen dat onze gemeente er fraai uit ziet. Een student van de HAS Hogeschool in Den Bosch heeft ons geholpen bij het vinden van een oplossing. Hij kwam allereerst met het advies dat vaste planten gebruiken in ieder geval verstandig zou zijn, mits het de juiste zijn. Research leverde het zogeheten Green-to-Colour concept op van de firma Griffioen Wassenaar. Een nauwkeurig geselecteerd aantal planten levert een kleurrijke uitstraling op tegen lage beheerkosten. Door de snelle dichtgroei van deze vaste planten ontstaat veel minder onkruid en dat scheelt enorm veel onderhoud.” Rob vult aan: “We zijn toen samen een aantal plaatsen in Nederland gaan bekijken, waar die beplanting al werd gebruikt, en waren meteen overtuigd.”
Green-to-Colour concept
De gebruikte plantsoorten hebben meer voordelen. Ze zijn zeer sterk en kunnen de koude winters makkelijk aan, ze kunnen zelfs tegen strooizout, ze kennen een uitbundige bloeiperiode en hebben een hoge ecologische meerwaarde. Thijs: “Als het bevalt gaan we deze beplanting veel meer gebruiken, vooral op zichtlocaties.” Rob vertelt dat ook andere gemeenten, waaronder Zevenbergen, dit Green-to-Colour concept tot volle tevredenheid inzetten.
Goede voorbereiding
Het vraagt eenmalig een goede voorbereiding en daarna aanzienlijk minder onderhoud, vertelt hij: “We hebben een laag oude grond weggehaald en een goede nieuwe voedingsbodem weggelegd. Dat mengsel is speciaal samengesteld om vaste planten een goede start te geven. Het eerste jaar gaan we een paar keer checken hoe het opkomt en waar nodig wat onderhoud plegen maar als het eenmaal tot wasdom is gekomen is er bijna geen omkijken meer naar. Dat bespaart de gemeente Zundert heel wat uren, dus kosten.” Hij is erg enthousiast over het concept en vertelt dat zijn afdeling het inmiddels aan verschillende klanten heeft gepresenteerd. De meesten reageren enthousiast. Het resultaat is immers attractief en financieel interessant.
Trots op resultaat
Of dit heel anders werken was dan de meeste klussen? Rob: “De aanleg is allemaal handwerk, dus dat verschilt wel van de vaste onderhoudsklussen inderdaad, maar dat maakte het ook tot een leuke en afwisselende uitdaging. Ons hele groenteam van 12 mensen heeft er aan meegewerkt. Natuurlijk niet allemaal tegelijk maar verdeeld over de periode dat we er mee bezig waren. Ze zijn trots op het resultaat en ik denk dat als het tegen het voorjaar uit gaat schieten nog veel meer.” Die nieuwe manier van werken is nu dus al een succes te noemen, getuige de tevreden gezichten van zowel de WVS-mensen als dat van Thijs Kruiver. Die kan met behoud van uitstraling zijn gemeente voortaan op een besparende wijze even groen en fleurig houden.
Meer informatie over WVS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel