0 op de elektriciteitsmeter van je huis? Dat is zeker geen ideaalbeeld

  • Bouw

Wonen in een huis met een 0 op de elektriciteitsmeter. Dat wordt in de wereld van het duurzaam bouwen gezien als dé stip aan de horizon. Maar een ideaalbeeld is het zeker niet, zo concludeerde de thematafel Bouwen tijdens RegioinBedrijf Connect in Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven.

0 op de elektriciteitsmeter van je huis? Dat is zeker geen ideaalbeeld

De opwarming van de aarde moet een halt worden toegeroepen. Wereldwijd zijn politici ervan overtuigd dat er gehandeld moet worden. Het woord duurzaam valt steeds meer. En die term wordt niet alleen met de mond beleden, ook in de praktijk worden stappen gezet - met name in de bouw. Denemarken marcheert voorop, weet Walter Koens (Marsaki). "Ze lopen ook tegen hun grenzen aan. Er zijn al momenten geweest dat met hun windmolens en zonnepanelen te veel stroom opwekten. Daardoor dreigde hun eigen elektriciteitsnet overbelast te raken, met alle nare gevolgen vandien. Ze konden gelukkig hun elektriciteit bij hun buren kwijt, Noorwegen. Kom je daarentegen elektriciteit tekort, dan moet je bij de buren inkopen, wat veel duurder is. Bovendien moet je een goede relatie met elkaar hebben. Politiek gezien kan dat heel gevoelig liggen. Duurzaam maakt je dan ook kwetsbaar."

Belastingen en subsidies

"Aangenaam wonen zonder een cent te betalen aan energiekosten, zal de overheid dat wel toestaan?" vraagt Frederik Nouwens (Het Bedrijfshuis) zich af. "Energie levert de schatkist veel geld op. Dat valt dan weg." René du Pree (Teuben BV): "Reken maar dat er tegen die tijd weer wat anders is verzonnen om te belasten."

Diezelfde overheid zwengelt duurzaam bouwen aan met subsidies. Te veel subsidies, vindt de thematafel Bouw, al wordt wel een uitzondering gemaakt voor de innovatiesubsidie. Koens: "Zonder die steun hadden we ons 'IJs van Columbus' nooit van de grond gekregen." Met het IJs van Columbus worden woningen middels een ijsbuffersysteem verwarmd.

Regelgeving

De zon als gratis energiebron is aantrekkelijk om daar je innovaties op te richten. Dat gebeurt niet alleen met dakpannen en zonnepanelen, zegt Joab Ventevogel (Duradis). "Het is ook al mogelijk om via glas zonne-energie op te wekken. Ideaal met ramen aan de zuidkant van een gebouw. Er is één punt: hoe sla je dat op? Met dat vraagstuk moet de installatietechniek aan de slag. Nouwens: "Dan ben je er nog niet. De wet- en regelgeving zal ook aangepast moeten worden. De instanties denken lang niet altijd mee." Gert-Jan Boekamp (21 Groep) beaamt dat: "Degene die het bedenkt is een heel andere identiteit dan degene die het beheert of gebruikt." Du Pree denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. "Regelgeving is geen belemmering voor duurzaamheid. Kijk naar energiebesparing. Er zijn al veel stappen gezet, ook onder regie van de overheid."

Duurzaam bouwen betekent ook woningen zó bouwen dat er in de loop der tijd een andere bestemming aan kan worden gegeven. Ron de Veth (ABR Roosendaal): "Bij zulke huizen is de skeletbouw het fundament. Daarbinnen moet je makkelijk kunnen switchen, aangepast aan de eisen van de nieuwe of bestaande bewoners." Koens: "Het is ook duurzaam als zulke woningen snel en makkelijk kunnen worden gedemonteerd en elders kunnen worden neergezet. Ook dat gaat in de toekomst spelen, want de mens wordt steeds mobieler."

De wereld verandert razendsnel, vooral dankzij de digitale snelweg. Bedrijven zoals Google, Apple en Facebook gaan een rol spelen in duurzaamheid, meent Tomas van Ham (Reveb). "Onze grootste uitdaging is om al die techniek zó aan elkaar te koppelen dat je een slimmer gebouw krijgt. Een gebouw dat volledig in dienst staat van ons welzijn, en dat zo min mogelijk energie verbruikt. Het wordt ook een werkplek. Dat levert minder vervoersbewegingen op, dus wordt het milieu minder belast."

Duurzaamheid

In de bouw zelf zal duurzaamheid ook een rol gaan spelen. "Dan denk ik aan duurzaam omgaan met je medewerkers", zegt Du Pree. "Weliswaar is er veel geautomatiseerd, maar te veel medewerkers komen te snel in de wao. Diezelfde medewerkers moeten ook leren dat hun vak in ontwikkeling is, dus ze zullen daarin mee moeten veren. Dat gebeurt nog te weinig, want de bouw is conservatief." Maar er zijn wel degelijk bewegingen zichtbaar, meent Ad van Eekelen (Bouwmensen/Vakmasters). "In onze opleidingen besteden we daar aandacht aan. Het is geen vastomlijnd programma meer, maar het bestaat voor bijna de helft uit keuzedelen. Die keuzedelen spelen in op de nieuwste ontwikkelingen binnen de bouw."

Auteur: Kees Klijn

Video bij artikel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring