Bij De Laat kunnen ook stagiaires hun talenten ontwikkelen
- 28 jan., 2020
- Arbeidsmarkt
De Laat Kenniscentrum is een scholingsinstituut dat zich met name richt op de al werkende mens. Zij verzorgen ruim 120 verschillende trainingen en opleidingen op diverse locaties in Zuid-Nederland en Utrecht. Maar tegelijkertijd is de Eindhovense vestiging ook een leerbedrijf voor stagiaires die bij De Laat voor het eerst in aanraking komen met het ‘werkzame leven’.
“Stageperiodes zijn erg belangrijk voor studenten”, vertelt Marjolein de Laat, mede-eigenaar van het Kenniscentrum “Het werkveld leer je niet kennen vanuit de schoolbanken, daarvoor moet je echt meedraaien in een bedrijf. Dan pas leer je hoe je doelen moet halen, hoe dingen soms echt op een bepaald tijdstip af moeten zijn. Het is dus superbelangrijk dat bedrijven stageplaatsen aanbieden.”
Een lerende omgeving
Bij De Laat werken op dit moment 3 stagiaires op een kantoorbezetting van 15 medewerkers. Ze zijn verdeeld over verschillende afdelingen (Administratie, Sales en Management) en werken onder de vleugels van 3 verschillende De Laat collega’s. Marjolein: “We vinden het belangrijk dat we mensen een lerende omgeving kunnen bieden en begeleiden onze stagiaires goed. We hebben nauwe relaties met de vele Eindhovense scholen waar onze stagiaires vandaan komen en we houden goed in de gaten of wat wij bieden/vragen aansluit bij wat zij leren en visa versa.”
Talent en interesse : basis voor werkgeluk
In de opleidingen die Kenniscentrum De Laat zelf aanbiedt, wordt altijd uitgegaan van de talenten en interesses van mensen. “We hebben prachtige tools, zoals Insights Discovery of Talenten Motivatie Analyses, waarmee we talenten en competenties van mensen goed in beeld kunnen brengen. Waar ligt jouw kracht, waar krijg je energie van en wat vind je nou echt leuk om te doen? Als je dat helder hebt, kun je gericht naar een opleiding zoeken waarmee je je verder kunt ontwikkelen.”
Laat je team excelleren
Marjolein vertelt dat deze tools niet alleen gebruikt worden bij individuen, maar ook bij bedrijven of overheidsinstellingen. “Die komen vaak bij ons met de vraag hoe ze de talenten van hun personeel beter kunnen benutten. Als je weet waar de kwaliteiten en competenties van je medewerkers liggen, dan kun je die in gaan zetten om je bedrijf te laten groeien. Wij hebben de expertise in huis om daar inzicht in te geven en een team te laten excelleren.”
Buiten de geijkte paden kijken
Ook bij hun stagiaires probeert De Laat in beeld te krijgen waar hun talenten echt liggen. “We hebben nu een management stagiaire met dyscalculie. Doordat ze slecht is in rekenen heeft zij binnen de geijkte setting van het MBO niet hoger dan niveau 3 kunnen doen, terwijl haar denkniveau daar ver bovenuit steekt. In de praktijk blijkt ze nu een geweldige management assistente te zijn, die onwijs goed kan regelen en plannen. Echt, ik kan me geen betere wensen. Er zullen genoeg bedrijven zijn die haar graag willen aannemen.”
Een tweede kans
Enthousiast vertelt Marjolein verder. “Wij zien in onze opleidingen en trainingen veel mensen die vroeger op school zijn afgehaakt en daardoor in een baan onder hun niveau terecht kwamen. Gelukkig ziet een leidinggevende dan toch vaak wel dat zo iemand meer in zijn mars heeft. Bijvoorbeeld iemand die als receptioniste aan de slag is gegaan en interesse toont voor boekhouding. Die begint vanuit die interesse dan aan een opleiding basiskennis boekhouden en rondt dat af met moderne bedrijfsadministratie op MBO-4 niveau, terwijl ze nooit eerder een diploma heeft gehaald. Dat is toch fantastisch! Met dat soort mensen mogen wij werken. Maar dat bereik je alleen maar door uit te gaan van talent en interesse.”
Auteur: Dianne Huijskens
Meer informatie over LAAT KENNISCENTRUM , DE:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel