De Ambachtsacademie is terug van weggeweest
- 6 feb., 2018
- Onderwijs & Training
- Bron: Mondra Opleidingen
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opende vandaag de Ambachtsacademie, een initiatief van AmbachtNederland. Hij deed dit in aanwezigheid van leermeesters en de eerste kandidaat-leerling.
De Ambachtsacademie leidt mensen op tot specialistisch vakman/-vrouw in ambachtelijke beroepen, zoals schoenhersteller, kledingreparateur, siersmid, lijstenmaker, parketteur en pianotechnicus. Ervaren ambachtelijke ondernemers, waaronder Cees Pronk, de schrijver en ontwikkelaar van het lesmateriaal voor de opleiding siersmid, gaan dit zelf binnen hun bedrijven verzorgen. Het leerling-gezel-meestersysteem is hiermee terug van weggeweest, maar wel met een eigentijds karakter.
Ambachtslieden zijn onmisbaar
Ambachten dragen in Nederland voor een belangrijk deel bij aan werkgelegenheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven, gezondheidszorg en cultuur.
Elrie Bakker, voorzitter van AmbachtNederland, licht toe: "Wij hebben in de afgelopen jaren met heel veel ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega’s en dit tekort wordt nijpender als bedrijfsopvolging achterwege blijft. Daarom hebben we met ervaren ondernemers de handen ineen geslagen om de Ambachtsacademie te ontwikkelen.“
“Ik heb mij als leermeester en ontwikkelaar van lesmateriaal aangemeld, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen die in dit mooie vak aan de slag wil om zijn brood te verdienen, dat ook kan. Als leermeester bij de Ambachtsacademie zorg ik ervoor dat zij na de opleiding het vak ook echt beheersen”, aldus Cees Pronk.
Leren op een manier die past bij ambacht
De Ambachtsacademie start met 24 opleidingen in verschillende beroepen. Het is de bedoeling dit aantal in de komende jaren verder uit te bouwen. De instroom per ambacht wordt bepaald op basis van het arbeidsmarktperspectief.
De Ambachtsacademie leidt op volgens het principe van meester-gezel, in combinatie met e-learning. Leerlingen worden in de praktijk geschoold door een leermeester. Omdat de opleiding in het bedrijf plaatsvindt, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.
Omdat ambachtslieden over het algemeen ook zelfstandig ondernemer zijn, maakt een module ondernemerschap onderdeel uit van de opleiding. Hierdoor is de leerling in staat om na de opleiding zijn eigen onderneming te starten of een ambachtelijk bedrijf over te nemen.
Project voor 50-plussers
De opleiding is mede tot stand gekomen met financiering van het Ministerie van SZW en maatschappelijk investeerder Start Foundation. Zij maken het mogelijk dat 200 vijftigplussers met een WW-uitkering (of bijstandsuitkering) een opleiding tot ambachtelijk ondernemer kunnen volgen. Als zij affiniteit met een ambacht hebben en gemotiveerd zijn om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, biedt de Ambachtsacademie een geweldige kans om een nieuwe carrière te starten en nog vele jaren met plezier en passie te werken.
Structurele financiering
AmbachtNederland wil de Ambachtsacademie zo snel mogelijk uitbreiden en aan alle 18-plussers de mogelijkheid bieden zich te specialiseren in een ambachtelijk beroep. Daarom maakt AmbachtNederland zich er sterk voor dat 18-plussers die met hun handen willen werken een vervolgopleiding kunnen volgen die wordt bekostigd door de overheid, net als voor andere studenten geldt.
Start en aanmelding leerlingen en leermeesters
Iedereen die belangstelling heeft voor het volgen van een opleiding siersmid kan dit doen bij Cees Pronk of een andere leermeester. Mensen die zelf leermeester willen worden kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de website van de Ambachtsacademie.
Meer informatie over Mondra Opleidingen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!