'Een grote uitdaging, vergt een goede samenwerking'
- 14 dec., 2017
- Bouw
- Bron: Impuls Zeeland
Gemeente Goes, Woningbouwcoöperatie RWS, Enduris en Marsaki zijn een pilot gestart om hun onderhouds- en renovatiewerkzaamheden op elkaar af te stemmen. Nu komt het wel eens voor dat een straat meerdere malen achter elkaar open gebroken moet worden.
Zo kan het in de praktijk gebeuren dat de gemeente onderhoud aan een weg heeft uitgevoerd, waarna netbeheerder Enduris drie jaar later de elektriciteitskabel vervangt en de corporatie acht jaar later woningen wil vervangen waarvoor de straat weer open moet.
Pilot in Goes-Oost
Middels de pilot in de wijk Goes-Oost willen de verschillende organisaties de leveringszekerheid van diverse voorzieningen garanderen en overlast voor burgers beperken. Daarnaast streven zij naar de efficiënte inzet van financiële middelen om de last op de maatschappij zo laag mogelijk te houden.
Het doel van deze pilot is dat voor de middellange termijn inzicht ontstaat in alle geplande werkzaamheden zodat partijen geld besparen en tijdig anticiperen op de doelen uit de energieagenda en klimaatadaptiestrategie. Iedere organisatie wordt gevraagd om haar plannen te delen. Hierdoor wordt duidelijk waarin geïnvesteerd wordt en wanneer onderhoud gepleegd gaat worden. Het optimaliseren en afstemmen van de verschillende planningen is daarbij het voornaamste doel.
Leren over elkaar
DNWG/Enduris en KPN schuiven aan bij het overleg tussen Woningbouwcoöperatie RWS partner in wonen, gemeente Goes en Marsaki. Volgens Walter Koens, manager vastgoed bij Marsaki, kan samenwerking leiden tot het efficiënter besteden van maatschappelijke gelden. Daarnaast worden kansen voor het behalen van winst op het gebied van duurzaamheid, energie en klimaatadaptie inzichtelijk. Partijen weten nu namelijk niet altijd van elkaar welke projecten of welke onderhouds- en renovatiewerkzaamheden gepland zijn.
Toekomstverwachtingen
“Na het delen van de plannen, kijken we naar het grotere geheel door een regionaal energieplan op te stellen,” aldus Roger Brouwers, manager Accountmanagement DNWG bij Enduris. “Hierin zal geschetst moeten worden hoe postcodegebied 4461 invulling geeft aan de ambities uit het Zeeuws Energieakkoord en de klimaatadaptie.''
“Vanuit het energieakkoord bestaat de behoefte een beeld te krijgen waar de gasnetten als eerste vervangen dienen te worden,” vult Walter Koens aan, “zodat een focus gelegd kan worden op het tijdig aardgasloos maken van woningen in dat gebied. Het zou immers zonde en onnodig zijn een nieuw gasnet aan te leggen in een wijk waar de aangesloten woningen van het gasnet af gaan.”
‘Het maakt niet uit waar we beginnen, àls we maar beginnen’
De grote uitdagingen waar de diverse organisatie voor staan vergen een goede samenwerking. Het maakt feitelijk niet uit waar we beginnen, àls we maar beginnen. We leven in een tijd van doen op het gebied van het behoud van de aarde, waarbij we elkaar niet uit het oog mogen verliezen.
Laten we gebruik maken van elkaars kennis en expertise in het bijdragen aan het Zeeuws Energieakkoord en aan het behoud van de aarde. Die hebben we immers slechts te leen.
Meer informatie over Economische Impuls Zeeland, N.V.:
Bekijk het complete instantieprofiel