Masterclass duurzaamheid en gezondheidszorg

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

Op de dag van de duurzaamheid op 10 oktober 2013 werd bij de Faculteit GGM van de HAN een masterclass Duurzaamheid en Gezondheidszorg verzorgd.

Masterclass duurzaamheid en gezondheidszorg

Zo’n 140 studenten vooral van het Instituut Verpleegkundige Studies (IVS) en van het Instituut Paramedische Studies (IPS) meldden zich de masterclass aan. Het programma was in afstemming met het masterclassprogramma (Karin van Beek) georganiseerd en ingevuld door de projectgroep “Duurzaam FGGM” bestaand uit Hub Hamers (leading lector van het Kenniscentrum Duurzame Zorg), Sandra Jellema (docent/onderzoeker bij IPS) en Marijke Beckers (adjunct directeur van IVS). Samen met gastspreker Marcel Bongers (facilitair manager BrabantZorg) verzorgden zij inleidingen afgewisseld met 2 filmpjes en een discussie met de zaal.

Het programma

  • Duurzaamheid als (maatschappelijk) zorgondernemer, door Hub Hamers
    Doorlink op presensatie 
    Film: Reinier de Graaf Ziekenhuis over een uniek filer/afvalsysteem, goed voor het milieu, goed voor de patiënt en voor het werkproces van de verpleegkundigen
  • Duurzaamheid in BrabantZorg (een grote ouderenzorgorganisatie), door Marcel Bongers
    Film: Over opleiden tot duurzame zorg(professional)
  • Duurzame zorgprofessionals: competenties en gedrag, door Sandra Jellema
  • Duurzaamheid in het HBO, door Marijke Beckers
  • Afrondende discussie 

Inleiding Hub Lamers

Na een welkom door Hub Hamers hield deze een inleiding over duurzaamheid, over duurzame zorg en de inzet vanuit een groeiende groep zorgaanbieders die vanuit de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen ‘duurzaamheid’ en ‘zorg’ combineren. Centraal in zijn verhaal stond een anders kijken naar gezondheid en naar zorg en het besef dat de grenzen van de zorg bereikt zijn in het verbeteren van kwaliteit van leven. We moeten ons afvragen of we als gezondheidszorg altijd de goede dingen doen (we doen teveel) en of we de dingen wel goed doen (het moet anders en vooral beter). En dit constaterend vraagt een goed doordenken hoe toekomstige zorgprofessionals op te leiden.

Marcel Bongers en duurzaamheid

Marcel Bongers liet op humoristsche wijze zien wat hem beweegt om zich met duurzaamheid bezig te houden. Veel concrete voorbeelden – duurzame bedrijfskleding, tegengaan van verspilling van voedsel, het gebruik van regioproducten en de energiezorg van hun gebouwen – passeerden. BrabantZorg is te zien als een koploper in de zorg wat betreft duurzaamheid, maar geeft zelf – heel bescheiden – aan pas aan het begin van een zoektocht te staan. 

Sandra Jellema en Marijke Beckers

Sandra Jellema en Marijke Beckers gingen tijdens hun op elkaar aansluitende presentaties in op wat de ontwikkelingen betekenen voor de competenties en het beoogde gedrag van (huidige én toekomstige) zorprofessionals en wat dit alles dus betekent voor de opleidingen. Centraal stonden de zogenaamde VESTIA-D compententies, waarbij gedacht worden aan ‘verantwoordelijkheid nemen’, ‘emotionele intelligentie’, systeemgerichtheid’, ‘toekomstgerichtheid’, ‘initiatief’ en ‘actiebereidheid’. Als opleidingen zijn we bezig duurzaamheid meer in de opleidingen te verankeren.

Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel