Passie voor jeugdzorg: regie bij de cliënt?
- 1 nov., 2011
- Onderwijs & Training
- Bron: HAN
Instellingen voor jeugdzorg zijn van mening dat ze vraaggestuurd en cliëntgericht werken. Maar klopt dat wel? Sommige critici beweren dat er in de jeugdzorg meer wordt gesproken óver dan mét cliënten. Deze en soortgelijke kwesties komen aan de orde in de derde editie van het ‘Passie voor Jeugdzorg’-debat op donderdag 17 november 2011 aan de HAN Campus Nijmegen.
Het debat, dat wordt gehouden in het kader van de Landelijke Week van de Jeugdzorg, staat onder leiding van Koos ten Bras van Het Debatbureau. Tot de debatdeelnemers behoren cliënten(organisaties), professionals en beleidsmakers.
Hier volgen enkele thema’s die in het debat aan bod zullen komen:
- Hulpverleners en instellingen zeggen vraaggericht te werken. Onderzoek suggereert echter dat cliënten vaak een ander beeld hebben. Laat de hulpverlening in dit opzicht steken vallen?
- Als het thema ‘de cliënt centraal’ al zolang op de agenda staat, wat doen sociale beroepsopleidingen daar dan mee? Hoe sluiten de opleidingsprogramma’s volgens studenten en docenten aan op deze en andere actuele thematieken? Dienen de opleidingen andere wegen in te slaan, en zo ja: welke?
- Met de toenemende zeggenschap van gemeenten over de uitvoering van de jeugdzorg en het sterk groeiend aantal Centra voor Jeugd en Gezin is er meer aandacht voor kernaspecten uit’ de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, zoals burgerparticipatie en het benutten van de eigen kracht van gezinnen en sociale steunsystemen. Enerzijds krijgen cliënten en andere betrokkenen meer zeggenschap, waardoor beleid en uitvoering dichter bij elkaar komen te staan. Anderzijds stellen burgers steeds hogere eisen en stelt de samenleving op haar beurt ook steeds hogere eisen aan zowel jeugdige als volwassen burgers. Verklaart dit de stijging in hulpvragen? Zo ja: wat betekent dit voor de inrichting van de jeugdzorg en voor de cliënten? En wat zijn de implicaties voor beleidsmakers: dienen de schaarser wordende middelen niet radicaal anders te worden ingezet?
Georganiseerd door de HAN
Het debat wordt georganiseerd door het HAN-Lectoraat Werkzame Factoren in de Zorg voor Jeugd, in samenwerking met het HAN-Instituut Sociale Studies en het Instituut HAN Masterprogramma’s. Dit evenement is vrij (en kostenloos) toegankelijk voor belangstellenden.
Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:
Bekijk het complete profiel