Pionier in duurzame betaalbaarheid

  • Bouw

Slechts sociale huurwoningen laten bouwen en verhuren in de regio, daar neemt RWS, Partner in Wonen geen genoegen mee. Er mag best veel gedaan worden voor de betaalbaarheid van het wonen en het klimaat. Daarom experimenteert de corporatie met innovatieve technologieën.

Pionier in duurzame betaalbaarheid

Daarnaast werkt ze met andere regionale partijen veelvuldig samen op het gebied van duurzaamheid. 

Nul-op-de-meter

Sinds enige tijd laat RW alleen nog maar energieneutrale ‘nul-op-de-meter’-woningen bouwen. Dat betekent dat er in de woning evenveel (of zelfs meer) energie wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt. Dit levert financiële voordelen op voor de huurder én winst voor het milieu. Voor de nul-op-de-meter-huizen maakt RWS gebruik van meerdere technieken, zoals goede isolatie en ventilatiesystemen, zonnepanelen en verwarming door geavanceerde warmtepompen.

Isolatie en ventilatie

Een goede isolatie van de woning resulteert in minder energieverbruik. De warmte kan immers minder goed ‘ontsnappen’ en dan hoeft er minder gestookt te worden. RWS Goes maakt gebruik van meerdere technieken, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, en dubbel of driedubbel glas. De nieuwste ventilatiesystemen zijn ontworpen om de woning te ventileren met zo min mogelijk warmteverlies. De af te voeren ‘oude’, warme lucht wordt op de terugweg gebruikt om de verse, koudere lucht op te warmen.

Zonnepanelen

Op grondgebonden woningen horen zonnepanelen, vindt RWS. En als het mogelijk is komen die óók op appartementen. Daarvoor moet je soms alleen even ‘outside the box’ denken. De corporatie is op dit moment bezig met de bouw van een nieuw appartementencomplex in Goes, het eerste nul- op-de-meter appartementencomplex in Zeeland. “Aanvankelijk was er in verhouding tot het aantal woningen niet enorm veel dakoppervlak beschikbaar voor zonnepanelen”, vertelt manager vastgoed William Dircken. “Daarom hebben we overal luifeltjes aangebracht om het dakoppervlak te vergroten.”

Warmtepompen

In 2050 moeten in Nederland alle woningen aardgasloos zijn. Een alternatief dat RWS nu al toepast is warmtepompen. Bij een bodemwarmtepomp gaan leidingen in lussen diep de grond in. In de winter komt warmte (die toch al in de grond aanwezig is) de woningen in via een warmtewisselaar, in de vorm van vloerverwarming. Dircken: “In combinatie met goede isolatie is de woning bij 35 graden vloerverwarming al goed verwarmd. Er hoeft dus minder gestookt te worden en dat scheelt veel energie. De pompen zijn stabiel en onderhoudsvriendelijk. Bovendien kan hetzelfde systeem in de zomer ook gebruikt worden om het huis te koelen! We zijn er erg tevreden over.” Soms is de bodem niet toegankelijk of is er onvoldoende warmte beschikbaar. In dat geval kan er gekozen worden voor luchtwarmtepompen. Deze heeft RWS ook toegepast.

Experiment 1: ‘Het ijs van Columbus’

Dircken: “We stellen onszelf voortdurend de vraag: kunnen we nog meer alternatieve systemen toepassen? Kan het nóg duurzamer?” De afgelopen tijd heeft RWS als eerste in Nederland geëxperimenteerd met twee nieuwe systemen: de ijsbufferwoning en riothermie. “Het ijsbuffersysteem - bijgenaamd ‘het ijs van Columbus’, is een heel vernuftig systeem. De warmte om een woning en water te verwarmen wordt actief uit een bak water gehaald, met energie die opgewekt is met zonnepanelen. Ook dit systeem kan huizen in de zomer koelen.” Lees hier verder hoe de ijsbuffer precies werkt. RWS gaat het systeem inzetten bij een nieuw appartementencomplex in Goes.

Experiment 2: ‘Riothermie’

Dircken: “In het riool wordt constant warmte aangevoerd: van warm douchewater, van de vaatwasser, na het koken, et cetera. Het is zonde om die warmte niet te benutten.” Samen met de gemeente past RWS als eerste in Nederland het zogenaamde riothermie-systeem toe in een appartementencomplex in Goes. Door te experimenteren met nieuwe duurzame technieken vervult RWS een pioniersrol. Dircken: “Vaak zie je dat als een nieuw systeem succesvol blijkt, de koopsector het op den duur ook gaat toepassen. Leer hier meer over riothermie.

Circulair bouwen

Feit: de bouw levert veel afval. Ook kost het veel energie om nieuwe bouwmaterialen te produceren of om oude te vernietigen. “Materiaal hoogwaardig hergebruiken, ofwel circulair bouwen, is ook een goede manier om bij te dragen aan duurzaamheid”, vindt Dircken. “Bijvoorbeeld door nog werkende onderdelen te bewaren en opnieuw te gebruiken en door er nu over na te denken over hoe een woning over 50 jaar het beste uit elkaar gehaald kan worden. Als we er nu voor zorgen dat er bijvoorbeeld geen beton meer aan piepschuim wordt bevestigd, wordt afval scheiden en hergebruiken op een later tijdstip veel eenvoudiger en energiezuiniger.”

Regionale samenwerking

RWS Goes werkt samen met de Zeeuwse corporaties en één uit West-Brabant. Ook met leveranciers bouwt RWS graag partnerschappen op. Dircken: “De verhouding wordt steeds minder die van opdrachtgever- en nemer. Eerder wordt het een fluïde samenwerking, waarbij we veel overleggen en elkaars kennis benutten, bijvoorbeeld op het gebied van hergebruik.” Ten slotte werkt RW ook intensief samen met de gemeentes. “Op het gebied van subsidies, maar ook dat van herstructurering. Als we nieuwe wijken zo goed mogelijk op de toekomst willen voorbereiden, is het goed om mee te kijken naar zaken als ruimtelijke planning. Zo werken we samen met de gemeente Noord-Beveland door een op een braakliggend bouwkavel een tijdelijk overloopreservoir, ook wel een wadi genoemd, aan te leggen.

Auteur: Marlies van der Burgh

Meer informatie over BEVELAND WONEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring