Werkgevers en werknemers bundelen krachten: kiezen voor werk én mensen
- 31 jan., 2012
- Arbeidsmarkt
- Bron: ACE
ArbeidsmobiliteitsCentrum ziet met seminar van ‘werk-naar-werkgedachte’ als olievlek uitbreiden
Tachtig bestuurders van bedrijven, overheid, onderwijs en vakbonden ontmoetten elkaar donderdag 26 januari op de door Stichting ArbeidsmobiliteitsCentrum (ACE) georganiseerde bijeenkomst in Koetshuis Anneville in Ulvenhout.
De eensgezindheid en motivatie waren opvallend groot onder de deelnemers van het executive seminar ‘Is er toekomst voor uw Human Capital in de regio?’ Er werd gesproken over nieuwe vormen van leiderschap, zoeken naar individuele talenten, mens en organisatie en het Maaslandmodel.
De regio heeft enerzijds te maken met werkloosheid en anderzijds kunnen werkgevers hun vacatures niet invullen met de juiste mensen. Door vergrijzing en ontgroening ontstaat er een tekort aan mensen in de komende jaren. Volgens deelnemers en sprekers is het meer dan ooit ‘alle hens aan dek’.
Jaap Jongejan, van CNV Vakmensen pleitte in zijn voordracht voor West-Brabant als ‘proeftuin’. De welwillendheid van het West-Brabantse bedrijfsleven, georganiseerd in ACE, kan van grote dienst zijn bij het breken met huidige systemen, waarbij nog steeds te veel werknemers verzanden in werkloosheid.
“We moeten in Nederland de systemen van solidariteit en sociale zekerheid opnieuw inrichten. Dat kan zelfs per regio gaan verschillen. Mensen zijn veel meer gebonden aan de eigen regio dan er in Den Haag soms gedacht wordt. Het werk van de partner, familiezorg, een plaats bij het kinderdagverblijf. Het speelt allemaal mee”.
Van werk-naar-werk bemiddelen in plaats van ontslag, de mens centraal stellen en het bundelen van krachten. Het levert volgens Jongejan meer productiviteit op. We moeten een loopplank maken tussen werkgevers. Een pilot van het door Jongejan beschreven ‘Maaslandmodel’ , waarvan vakbond CNV een van de architecten is, draait al succesvol in de regio Hardenberg.
ACE speelt in West-Brabant een verbindende rol tussen werkgevers uit diverse sectoren. Al twaalfhonderd werkgevers werken binnen het netwerk samen op het gebied van arbeidsmobiliteit en HR-kennisuitwisseling. Alle werknemers van de aangesloten ACE-bedrijven hebben toegang tot het netwerk bij het zoeken naar ander werk.
Kees Gabriëls, voormalig CEO van Neckermann, maakte de seminarbezoekers deelgenoot van zijn managementvisie waarbij er veel aandacht is voor persoonlijke talenten van mensen. Wanneer deze herkent worden, is de kans op succes groter. De rol van de leidinggevende is daarbij essentieel. Hij is de coach bij het ontwikkelen van de werknemer, binnen of buiten het eigen bedrijf.
Gabriëls visie op talent sluit deels aan op die van gastspreker Guust Verpaalen. Verpaalen is organisatiedeskundige en was in het verleden CEO bij Philip Morris. “Managers mogen best wat minder gericht zijn op de meetbaarheid van hun investeringen. Investeringen in mensen, samenwerking of sfeer zijn niet meetbaar in cijfers, maar van onschatbare waarde”. Hij pleit voor ‘ontcijferen’ , buiten de gebaande kaders durven denken en beslissingen durven nemen met moed en bezieling.
Geert van der Horst, voorzitter BZW West-Brabant en algemeen directeur Rabobank Roosendaal –Woensdrecht, sloot het seminar af met een forumdiscussie.
Kwartiermaker Andreas van den Goorbergh is zeer tevreden met de uitkomsten van het seminar: “ACE blijft haar netwerk uitbreiden en maakt nu de verbinding tussen alle belanghebbenden: werkgevers, werknemers, overheid en onderwijs. Samen werken we aan het duurzaam inzetten van het menselijk kapitaal in de regio.”
Voor meer informatie over deze veelzijdige high tech toeleverancier.