Wie circulair onderneemt, verdient méér dan geld alleen
- 9 dec., 2019
- Zakelijke dienstverlening
Circulair ondernemen heeft de toekomst. Bedrijven en ondernemers die 'de markt op' willen met een duurzaam, biobased product of technische innovatie, kunnen terecht bij de Green Chemistry Campus (GCC) in Bergen op Zoom. GCC biedt ondersteuning bij zowel de financiering als doorontwikkeling en vermarkting.
“Ondernemers hebben immers hun handen al vol aan ondernemen”, zegt business development manager Corné van Loenhout. “Wij hebben de kennis en expertise in huis om de slag naar de markt te kunnen maken.”
De Green Chemistry Campus is 7 jaar geleden ontstaan als initiatief binnen de biobased economy in de Zuidwestelijke Delta. Bij GCC komen de agro- en chemiesectoren samen. Veel bedrijven uit de agrofoodsector hebben inmiddels de weg weten te vinden naar het terrein aan de Auvergnedijk in Bergen op Zoom. Inmiddels is de doelstelling verbreed naar verdere vormen van verduurzaming en circulariteit, die niet persé biobased hoeven te zijn, aldus Van Loenhout.
Recycling rotorbladen windturbines
Want er worden stappen gemaakt: als nieuwtje kan Van Loenhout in dit verband melden dat er een nieuw bedrijf naar de GCC komt, gespecialiseerd in het recyclen van onder meer polyester scheepsrompen en kunststof rotorbladen van windturbines. “De laatstgenoemde bestaan uit glasvezelversterkte thermohardend composieten. Dat zijn kunstharsen die moeilijk direct recyclebaar zijn.” Het nieuwe bedrijf -Van Loenhout kan nog geen naam noemen- heeft een procedé ontwikkeld om de reststroom te gebruiken in beschoeiingen van oevers of bouwmaterialen. Dat is niet alleen circulair maar ook duurzaam en milieubewust. “Ze vervangen de gebruikelijke houten walbeschoeiingen die vaak geïmpregneerd zijn met stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de waternatuur. De productiehal komt langs de A4 bij Bergen op Zoom, de frontoffice vestigt zich op het terrein van de Green Chemistry Campus.
Versnellen en opschalen van innovatie
Werkt u aan een duurzame innovatie en kunt u wel wat hulp gebruiken? Dan komt u mogelijk in aan-merking voor een innovatievoucher van de Green Chemistry Campus en de samenwerkende applica-tiecentra ter waarde van € 8.000,-. Denk bijvoorbeeld aan een businessplan check door experts, een biobased chemie desktop study, toegang tot specifieke apparatuur of een expert op het gebied van financiering, biomassa, bioraffinage, techniek, marketing of productontwikkeling.
De Green Chemistry Campus biedt unieke faciliteiten aan groene chemiebedrijven die aan opschaling toe zijn en daarvoor ruimte zoeken met een industriële vergunning op niveau 5. Bovendien heeft de campus een levendige community, bestaande uit bedrijven in uiteenlopende branches, van de bouw via infra tot verpakkingen. De rode draad is dat al deze leden een innovatief chemisch proces hebben; circulair of op basis van biomassa. De formule werkt. Dat blijkt wel uit het feit dat het aantal community members in de afgelopen maanden is verdubbeld tot bijna 40.
Valorisatielab tuin- en akkerbouw
GCC biedt ondernemers onderzoek- en ontwikkelfaciliteiten zoals het valorisatielab. “In het valorisatielab wordt onderzocht hoe reststromen uit de tuin- en akkerbouw te benutten zijn.” Het lab is opgezet met Gova uit Nispen, één van de grootste laurierkwekerijen uit de Benelux. Het beperken van reststromen en het herbenutten van grondstoffen is de basis van de duurzame economie. “Er bestaat geen circulariteit zonder recyclen”, zegt Van Loenhout. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Want het beperken van restafval scheelt niet alleen in verwerkingskosten, het bespaart ook grondstoffen én met een verdienmodel is er meer omzet te behalen. “Circulariteit is niet alleen een bewijs van milieubewustzijn, het is een kwestie van goed ondernemerschap.”
Auteur: Han Verbeem
Meer informatie over GREEN CHEMISTRY CAMPUS:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!