FOOD PARK VEGHEL

Postbus 10001
5460 DA Veghel

Veghel is food! Al sinds 1914, toen de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond zich vestigde aan de Zuid-Willemsvaart. Nadien zijn vele kleine en grote bedrijven op het gebied van food en feed gevolgd. Het nieuwste project waarmee de parel van de Meierij naam maakt is Foodpark: een thematisch bedrijvenpark met een duidelijke toegevoegde waarde voor de regio en met nationale allure.

Met de ontwikkeling van Foodpark Veghel sluit de gemeente aan bij nieuw landelijk bedrijvenbeleid, waarin de agrofoodsector benoemd is als een van de tien topsectoren. Daarnaast krijgt het plan alle steun van de 5 Sterrenregio, een economisch samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid in Noordoost-Brabant. Binnen deze regio is het Foodpark één van de vijf toplocaties waar vernieuwingen op het gebied van food, health en farma zich gaan concentreren.

Food in het DNA

Food zit in het DNA van Veghel. Van oudsher is de productie en distributie van voedsel en voedingsmiddelen nauw verbonden met dit deel van de regio. De voedings- en agribusiness zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot een specialisme, met als speerpunten: industrie, logistiek en dienstverlening. Voor bedrijven als Friesland Campina, Cehave, Mars, Jumbo, Sligo, Hutten Catering en Maison van den Boer en vele, vele andere reden om zich in Veghel te vestigen.

In Veghel ligt de economische groei nu al boven het landelijk gemiddelde. De werkgelegenheidgraad in de gemeente Veghel is 1,15. Duizenden werknemers van buiten de regio vinden er een baan en dragen bij aan de gezonde bedrijvigheid in onze regio. De aansluiting op de snelweg A50 en de geplande verbreding van de Zuid-Willemsvaart zullen de strategische positie van de stad alleen nog maar versterken.

Made in Veghel

Foodpark Veghel richt zich op het aantrekken van nieuwe bedrijven die in de agrofoodketen opereren, zoals distributiecentra, transportbedrijven en de maakindustrie. Tegelijkertijd biedt het nadrukkelijk Veghelse bedrijven die willen uitbreiden alle mogelijkheden daartoe. ‘Maar het bijzondere van dit project zit hem in de gezamenlijke aanpak’, aldus wethouder Jan van Burgsteden.

‘Ondernemers en kennisinstellingen denken mee over de profilering van hun nieuwe Foodpark. Zo weten wij dat er een plan komt dat voorziet in een behoefte. Wij willen namelijk niet ‘gewoon’ kavels uitgeven, we willen een goed concept dat de positie van Veghel, de regio, en mogelijk zelfs Nederland versterkt.’

Daarbij wordt stevig ingezet op de bevordering van clustering, ketensamenwerking en vooral ook innovatie en duurzaamheid. Samenwerking tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid is in dat kader onontbeerlijk.

Foodexperience

De eerste inspiratiesessies vond al plaats op de Noordkade, het oudste industrieterrein van Veghel. De aanwezigen leverden ideeën aan op het gebied van huisvesting, logistiek, marketing, technologie en de fysieke inrichting van het terrein.
Veghel wordt zich steeds bewuster van haar eigen kwaliteiten en wil deze, ook voor onder meer de Veghelse bedrijven, beter benutten en uitbreiden.

‘Veghel ís voedingsstad en dat gaan we als Veghel nog nadrukkelijker uitdragen. Met deze boodschap is er ook zeker ruimte in Veghel om bijvoorbeeld op het gebied van Foodexperience ontwikkelingen mogelijk te maken. Een plaats waar consumenten alle aspecten van voeding kunnen beleven en waar kennis en informatie-uitwisseling tussen bedrijven en consumenten kan plaatsvinden’.

Multimodaal ontsloten

Foodpark veghel heeft een bruto oppervlak van circa 100 hectare. Het terrein ligt aan de A50 en vlakbij de Zuid-Willemsvaart. De gemeente onderzoekt of het de buiten gebruik zijnde spoorlijn weer kan gaan benutten voor goederenvervoer. Bovendien is Eindhoven Airport niet ver weg, waardoor Foodpark Veghel multimodaal is ontsloten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!