Zeeland » blog » Sales »

Een gezonde cashflow opbouwen? Zo verzorg je dat!

Een gezonde cashflow opbouwen? Zo verzorg je dat!
  • Sales

Een goede ondernemer weet exact hoe zijn bedrijf er in financiële zin voor staat. Maar daarmee is nog lang niet alles gezegd, want uitsluitend aan die kennis heb je niet zo veel, als je niet weet hoe je verbetering in de situatie kunt brengen.

Heel wat ondernemers breken zich het hoofd over de cashflow van hun bedrijf. Simpel gezegd is de cashflow het beschikbare geld in het bedrijf, nadat je de uitgaven van de inkomsten hebt afgetrokken. Bij een slechtlopend bedrijf kan er sprake zijn van een negatieve cashflow. In dat geval is de continuïteit van het bedrijf in gevaar en moet er snel ingegrepen worden. Vaak weten ondernemers niet zo goed waar ze moeten beginnen.

Check alle cijfers

Om als ondernemer grip op je geld te krijgen, is het zaak om alle cijfers goed te checken. Niet alleen de inkomsten en uitgaven, maar ook de prijzen die je berekent, de betalingstermijnen van je leveranciers en klanten, de doorlooptijd van je producten en de omzetcijfers in relatie tot de productiekosten. Al die zaken zijn relevant bij het achterhalen van de zwakke plek in het bedrijf.

Zakelijke lening

Natuurlijk hoeft een negatieve cashflow lang niet altijd te betekenen dat het slecht gaat met het bedrijf. Misschien zit je als ondernemer in een fase waarin je veel moet investeren. Daar pluk je later de vruchten van, maar de kosten gaan doorgaans voor de baat uit. Als het om grote bedragen gaat, ben je meestal niet goed in staat die vanuit eigen middelen te financieren. In dergelijke gevallen kan een zakelijke lening van Floryn uitkomst bieden. Deze lening is snel te regelen en de looptijd kan variëren, afhankelijk van jouw specifieke behoeften.

Wanbetalers aanpakken

Een belangrijke oorzaak voor onvoldoende cashflow kan ook schuilen in slechte betalers. Met name kleinere bedrijven zijn hier vaak de dupe van, omdat ze onvoldoende tijd beschikbaar hebben om zich hierin te verdiepen. Vaak denkt men dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat de debiteur heus wel over de brug zal komen. Helaas blijkt uit de praktijk dat dit in veel gevallen niet zo is. Het is voor ondernemers zinvol om het debiteurenbeheer goed te organiseren. Je hebt immers gewoon recht op je geld, dus mag je de betaling gerust afdwingen, als die uitblijft. Schroom niet om dit traject uit te besteden als je er zelf de capaciteit niet voor hebt.

Onderhandel met crediteuren

Zoals jij graag al je facturen op tijd betaald krijgt, zo geldt dat natuurlijk ook voor jouw crediteuren. Het kan dus geen kwaad om te bekijken of daar een goede deal over valt te sluiten. Spreek bijvoorbeeld een kortingspercentage af dat je in mindering mag brengen bij elke factuur die je binnen een vooraf besproken limiet betaalt. Dat kan je op jaarbasis soms vele duizenden euro’s voordeel opleveren. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van de omvang van jouw bedrijf en de hoogte van de inkoopfacturen. Extra tip: ga hiervoor eens persoonlijk bij je crediteuren langs!

Dit artikel is tot stand gekomen via een samenwerking met Floryn.

Dragon Plastic Rotomoulding - Part of your success! Dragon Plastic Rotomoulding

Part of your success!