Arbeidsmarkt biedt werkgevers in Veluwe-Stedendriehoek keuze
Tussen 2012 en 2015 zal de totale vraag in Gelderland licht toenemen. Dit is te danken aan de stijging van de vervangingsvraag. Uitbreiding van de arbeid is minder. Een en ander is berekend door het Centrum van Arbeid en Beleid (CAB).
Ten opzichte van de andere regio’s in Gelderland wordt een relatieve ruime arbeidsmarkt verwacht: meer aanbod dan vraag naar personeel. Veluwe-Stedendriehoek heeft de komende jaren de minst krappe arbeidsmarkt voor de elementaire, lagere en middelbare beroepen. Voor de werkgevers op de Veluwe-Stedendriehoek is dit een gunstige situatie.
Het meeste werk ligt in de handel en de bouw. De zakelijke dienstverlening is het minst vertegenwoordigd en door het grote aandeel van defensie is de overheid relatief gezien oververtegenwoordigd.
Arbeidsmarktbeleid
Omdat het gemiddelde opleidingsniveau van de Veluwe-Stedendriehoek opvallend laag ligt, is de regionale arbeidsmarkt kwetsbaar. Daarom is een goed arbeidsmarktbeleid van groot belang. Het Sociaal Economisch Overleg (SEO) Noord-Veluwe heeft daarom het arbeidsmarktbeleid aan zijn activiteitenpakket toegevoegd. Het SEO Noord-Veluwe en wordt gevormd door de wethouders Economische Zaken van de regiogemeenten, VNO-NCW Noord-Veluwe en de Kamer van Koophandel.
Om de economische positie van de regio te versterken geeft Provincie Gelderland financiële ondersteuning. Door de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs wordt een vervolgsubsidie verleend voor het project ‘Leren en Werken’. Ook ontvangen de regiogemeenten een rijksbijdrage voor bestrijding van jeugdwerkloosheid.
Doelstellingen
Het regionaal arbeidsmarktbeleid gaat uit van een verschillende benadering per leeftijdscategorie:
- Tot 30 jaar
Richten op jongeren tot 30 jaar zonder startkwalificatie. Hierbij is de werkloosheid groot. In deze groep wordt laaggeschoolde arbeid verricht en is het verlies van een baan in slechte tijden groot. Doel is om deze groep te begeleiden naar een beroepskwalificatie.
- 30 tot 35 jaar
Door het gebrek aan kennis en ervaringen lopen teveel mensen een achterstand op. Daardoor zie je een daling van inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. In samenwerking met brancheorganisaties zijn cursussen en opleidingen ontwikkeld om de inzetbaarheid van laaggeschoolden te vergroten. Doel is dat eind 2013 ruim tweeduizend laaggeschoolden een aanvullende cursus op opleiding heeft gevolgd.
- Vanaf 55 jaar
Als praktijkdeskundigen worden aan 55-plussers kansen geboden om hun kennis, ervaring en inspiratie aan jongeren over te dragen. Doel is dat vanaf 2013 duizend 55 plussers uit bedrijven en organisaties minstens 1 dag per week actief zijn als trainer, begeleider of coach van jongeren.
Regie
Het regionale beleid wordt vertaald naar structurele werkwijzen en concrete projecten. Het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Noord-Veluwe (POA) heeft de regie over de uitvoering hiervan. Het POA is het samenwerkingsverband van werkgevers, onderwijsinstellingen en gemeenten.