‘Een droombaan bij een innovatief en duurzaam topbedrijf’

  • Agrofood & Biobased

“Wij hebben hier bij Vencomatic zo ongelooflijk veel kippenkennis, dat is met niets ter wereld te vergelijken! Wij zijn het ASML van de kippenindustrie, we hebben een hoog internationaal aanzien, maar toch is het hier lekker laagdrempelig, met de fijne, informele sfeer van een familiebedrijf. Ik ben er echt trots op om voor zo’n prachtig bedrijf te werken. Een betere werkomgeving kan ik mij niet wensen!”

‘Een droombaan bij een innovatief en duurzaam topbedrijf’

Aan het woord is Pim van Hooff (30), sinds april 2020, na een wereldreis van ruim anderhalf jaar, weer terug op het ‘Vencomatic nest’ als Area Sales Manager in Afrika. Vencomatic Group ontwerpt en produceert innovatieve systemen voor de inrichting van moderne, duurzame pluimveebedrijven over de hele wereld. Dierenwelzijn staat daarbij op de eerste plek.

Eivorm

Het prachtige hoofdkantoor in Eersel is een goed voorbeeld van de duurzame idealen die het bedrijf nastreeft. Het eivormige pand kreeg niet voor niets een BREEAM Outstanding certificaat en is geheel zelfvoorzienend. Het duurzame warmtewisselsysteem, dat Vencomatic zelf ontwierp voor pluimveestallen, regelt het binnenklimaat in het gebouw. Met uitzicht op een metershoge groene plantenwand, die bijdraagt aan een sfeervolle werkomgeving, vertelt Pim enthousiast over hoe hij bij Vencomatic Group terecht kwam en er zijn hang naar avontuur en reizen kan combineren in een veelzijdige baan.

Een super stage

“In 2015 heb ik mijn afstudeerstage voor de opleiding International Business bij Vencomatic mogen doen”, vertelt Pim. “Ik ben bij meerdere bedrijven op gesprek geweest, maar ik voelde dat ik hier de meeste uitdaging had. En dat er veel te ontdekken viel. Nou, dat bleek! Ik had totaal geen achtergrond in kippen of in techniek, maar ik werd heel goed begeleid. Ik heb hier in die periode meer geleerd dan in mijn hele studie bij elkaar. Het is echt fantastisch hoe ze bij Vencomatic met stagiaires omgaan. Voor alle niveaus (ROC, HBO tot universitaire promovendi) liggen hier uitdagende opdrachten. Ze houden je scherp, je krijgt goede feedback en, als je wilt, liggen er heel veel kansen.

En meteen een droombaan

Aan het einde van een succesvolle stage bood CEO Lotte van de Ven (één van de vijf kinderen van oprichter Cor van de Ven, die allemaal in het familiebedrijf werkzaam zijn) Pim een baan aan die perfect bij hem paste. Het ging om een uitdagende opdracht om in de vestiging in Brazilië de processen (van ontwerp, verkoop, productie tot installatie bij de klant) in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren. “Het was meteen mijn droombaan”, glundert Pim. “Om als expat vanuit Nederland een tijdlang in Zuid-Amerika te kunnen werken, fantastisch toch?” Maar vanaf zijn pubertijd sluimerde er ook al een andere droom in Pim en dat was om ooit een langdurige wereldreis te maken. “Dat heb ik toen meteen ook verteld en kreeg als reactie: ‘Dat zien we tegen die tijd dan wel weer’.”

Enorme voorsprong in kipkennis

Voorafgaand aan zijn vertrek naar Brazilië deed Pim een spoedcursus Portugees bij ‘de nonnen in Vught’, zoals het gerenommeerde taleninstituut in de volksmond genoemd wordt. Ook andere zaken rondom zijn reis en huisvesting werden door Vencomatic Group prima geregeld. Pim stortte zich vol overgave op zijn taak en kon aardig wat verbeteringen in gang zetten. Ook kwam hij erachter hoe mijlenver Nederlandse kippenboeren voorop lopen op de rest van de wereld. Mede door de duurzame innovaties van Vencomatic Group. “Op onze Venco campus in Eersel doen we heel veel onderzoek, waarbij we altijd uitgaan van de kip. Wij onderzoeken, o.a. in samenwerking met de universiteit Wageningen, wat zo’n kip wil en kijken onder welke omstandigheden het dier zich het prettigst voelt. Daar baseren we onze systemen op. Van origine is een kip een boomdier. Dus bouwen we stalsystemen die op bomen lijken en waar de kippen ’s nachts, lekker hoog, op stok kunnen gaan. Ook laten we kuikens in de stal uit het ei komen, in plaats van in de broederij, waar ze vaak lange tijd in moeten zitten en veel reserves verspillen om simpelweg in leven te blijven. In een stal hebben ze meteen toegang tot voedsel en water. Deze kuikens ontwikkelen zich daardoor veel beter, zijn gezonder en hebben in een latere fase geen of weinig antibiotica nodig. Hoe geweldig is dat!”

In de stal

Na een jaar was zijn opdracht in Brazilië voltooid en kwam Pim terug naar Eersel. Daar werd hij Area Sales Manager voor de Benelux, een job waarin hij veel contacten had met boeren en installateurs. “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten, binnen 24 uur na het melden van een storing, ook daadwerkelijk geholpen zijn”, aldus Pim. “Een deel van mijn baan bestond uit het begeleiden van installateurs, waardoor ik veel in stallen kwam en opnieuw veel leerde.” Daarnaast richtte Pim zich op het verder stimuleren van de verkoop, o.a. door het opzetten van marketing campagnes en het opbouwen van een groot netwerk.

Die andere grote droom…

Maar in 2018 begon de hang naar avontuur opnieuw te kriebelen en was de tijd rijp voor de lang gedroomde wereldreis. Pim kondigde zijn vertrek aan, werkte zijn opvolger in, pakte zijn rugzak en vertrok al liftend vanuit Brabant naar Zuid-Europa. Daar zette hij het liften voort op zeilboten en ging de halve wereld over, meezeilend met anderen, die vaak maar al te blij waren met een paar extra ogen om de wacht te houden, gedurende de vele lange nachten op de Atlantische of Stille Oceaan. Het plan was om de andere helft van de wereld over land te bereizen, vanaf Vietnam terug naar huis. Dat plan moest Pim begin april 2020 helaas laten varen, toen hij in Nepal werd ingehaald door de Coronacrisis. Hij keerde met het vliegtuig terug naar Nederland en kon, vanwege de lockdown, alleen zijn ouders in levende lijve weerzien.

Terug op het nest

Nog amper bekomen van de jetlag ging twee dagen later zijn telefoon. Een Van-de-Ven-telg (verantwoordelijk voor Sales) had begrepen dat Pim weer terug was. Er was een mooie baan voor hem beschikbaar: Area Sales Manager voor vier Franstalige Afrikaanse landen. Of Pim interesse had? “Daar hoefde ik niet lang over na te denken!” vertelt Pim enthousiast. “Dat was een functie die ik voor mijn vertrek al heel interessant vond. De lokale productie van eieren en kippenvlees staat nog in de kinderschoenen en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Duurzaamheid en dierenwelzijn moet daar nog helemaal ontwikkeld worden.” Vanwege Corona kan het nog even duren voordat Pim daadwerkelijk op reis kan naar Afrika. Tot die tijd is er veel overleg via videobellen en whatsapp. En volgde Pim wederom een spoedcursus in Vught (dit keer Frans), waarna hij een tijdje in de Vencomatic vestiging in Frankrijk kon werken om de taal nog beter onder de knie te krijgen. “Het avontuurlijke en uitdagende van deze baan trekt mij ook heel erg aan. Als je in zo’n Afrikaans land naar een klant gaat, dan moet je niet raar staan kijken als je achterop een krakkemikkig scootertje vervoerd wordt. Geweldig toch? Dat past echt bij mij, dat hebben ze bij Vencomatic goed in de gaten. Ik kan niet wachten om weer te vertrekken om een nieuw avontuur te beleven!”

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over VENCOMATIC GROUP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!