415 Nederlandse gemeenten in 2012
- 3 jan., 2012
- Regionale ontwikkeling
- Bron: CBS
Het aantal Nederlandse gemeenten is per 1 januari 2012 gedaald van 418 naar 415. Hollands Kroon is de enige nieuwe gemeente.
In deze gemeente zijn de voormalige gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer opgenomen. De daling van het aantal gemeenten is in Nederland een langlopende trend. Dertig jaar geleden waren er nog 774 gemeenten.
62 nieuwe gemeentenamen sinds 1995
Sinds 1995 zijn er 62 nieuwe gemeentenamen bij gekomen. Van 6 gemeenten wijzigden de naam zonder dat er sprake was van een herindeling. In 3 gevallen waren dit Friese gemeenten die een Friestalige naam gingen voeren. Daarnaast werd St. Anthonis in 1996 Sint Anthonis en veranderde Heesch in Bernheze. Bergeyk koos er in 1998 voor om verder te gaan als Bergeijk.
De overige 56 nieuwe namen waren het gevolg van een herindeling. In 14 gevallen was de nieuwe naam een samenstelling van de samengaande gemeenten. Dat geldt voor bijvoorbeeld Sittard-Geleen, dat in 2001 is ontstaan.
Bij 12 herindelingen gingen de betrokken gemeenten in eerste instantie verder onder de naam van één van de herindelingspartners, maar volgde binnen twee jaar alsnog een naamswijziging. Dit geldt bijvoorbeeld voor Den Ham en Vriezenveen, die in 2001 fuseerden tot Vriezenveen en er in 2003 voor kozen om Twenterand te gaan heten.
Gemeenten met gewijzigde namen sinds 1995
Nieuwe gemeentenamen bevatten vaak verwijzing
Gemeentenamen bevatten over het algemeen een verwijzing naar een voor het gebied typerende en langdurige aanwezigheid in het landschap. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een kasteel of slot, zoals bij Cranendonck, Bronckhorst en Teylingen, of om een natuurlijk fenomeen als een rivier, zoals bij Berkelland en Dinkelland.
Andere gemeentenamen houden verband met het menselijk handelen in het gebied. De naam ‘De Ronde Venen’ bijvoorbeeld verwijst naar de ontginninggeschiedenis. Ook de naam ‘Hollands Kroon’ herinnert aan de menselijke arbeid die dit gebied mede vormde: het was eerder de naam van het waterschap in dat gebied. De naam is gekozen uit inzendingen van de bevolking.