Afschaffen bètamasterbeurs schaadt fundament kenniseconomie
- 19 mrt., 2012
- Onderwijs & Training
- Bron: FME-CWM
Het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase treft bètastudenten hard. Zij volgen tweejarige masters en zo verliezen ze ruim 6400 euro. De opeenstapeling van maatregelen door staatssecretaris Halbe Zijlstra leidt dus tot hogere studieschulden en maakt bètastudies veel minder aantrekkelijk.
Juist deze bètastudenten zijn hard nodig om de komende jaren de technische sector van voldoende ingenieurs te voorzien. In Delft organiseerden studenten samen met de lokale studentenvakbond VSSD en studentenpartij ORAS vanmiddag een actie tegen de plannen van de staatssecretaris. Een Jenga-toren van piepschuim stond symbool voor de kenniseconomie. De stenen werden door sprekers er uitgehaald tot dat de toren – de kenniseconomie – omviel.
Een brede coalitie van studentenvertegenwoordigers, Vereniging FME-CWM, TU Delft, KIVI NIRIA , de gemeente Delft en de ChristenUnie hebben vrijdag 16 maart in Delft het belang van de bètastudent benadrukt. Onder andere FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink en Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie Carola Schouten spraken voordat de Jenga-toren omviel.
Dezentjé Hamming: "Het kabinet heeft grote ambities voor de kenniseconomie – en daar herken ik me helemaal in. Dit betekent dat we moeten investeren in de bouwstenen van de kenniseconomie. Ik snap dan ook niet dat de ambities van dit kabinet uitmonden in een financiële strop voor studenten die we op de arbeidsmarkt juist zo hard nodig hebben!"
"Wie betaalt de rekening?", vroeg ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers zich hardop af. De nationale studieschuldteller, die op de aula van de TU Delft staat, begon met een bedrag van 5,8 miljard euro.
Dit bedrag stijgt iedere minuut met 1200 euro. De bètamasters en andere meerjarige masters worden daarnaast nog eens extra onaantrekkelijk gemaakt omdat bovenop de langstudeerboete per 1 september 2012 ook de beurs in de masterfase vervalt. "De overheid verhoogt de rekening voor studenten per september met onmiddellijke ingang met 3200, 6400 of 9600 euro. Het is dus duidelijk dat de rekening bij de student wordt gelegd", aldus Sebastiaan Hameleers.
De Jenga-actie vond plaats op de Markt in Delft voor het stadhuis.
Meer over de campagne en studieschuldteller
Het ISO heeft de website wiebetaaltderekening.nl opgezet met informatie over de boodschap en achtergrondinformatie.