Belgische koning Filip bezoekt Brainport regio

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brainport

De Belgische Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken vandaag de High Tech Campus Eindhoven. Hun komst maakt deel uit van een driedaags staatsbezoek aan Nederland waarin de hechte politieke, culturele én economische relaties centraal staan.

De relaties tussen Brainport en België zijn talrijk en divers. Grote gemene delers zijn innovatie, design en de (maak)industrie.

De koning brengt onder andere een bezoek aan Holst Centre gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven. Dit onderzoeksinstituut is misschien wel het meest in het oog springende voorbeeld van open innovatie samenwerking tussen Nederland en België. Holst Centre is ruim tien jaar geleden door het Leuvense centrum voor nano-elektronica Imec en TNO opgezet. Het research instituut heeft al jarenlang een leidende rol op het gebied van flexibele elektronica en draadloze sensortechnologie. Onderwerp van gesprek op 30 november is hoe beide landen (nog) meer van elkaars innovatief vermogen kunnen profiteren.

Maakindustrie als verbindende factor

Maar er is meer. Ook de hightech maakindustrie is een verbindende factor tussen Brainport en België. Volgens John Blankendaal, directeur van Brainport Industries, speelt de nabijheid van België een grote rol. “Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat we samenwerken. Veel belangrijke onderzoekscentra, hightech bedrijven en field labs liggen maar binnen een uur rijden hier vandaan. Het zou raar zijn als we op zo’n korte afstand van elkaar elk voor zich het wiel gaan uitvinden. ”

Fabriek van de toekomst

De Brainportregio en haar vele partners hebben binnen Nederland telkens het voortouw genomen om tot deze samenwerkingen te komen. Blankendaal: “Gezamenlijk optrekken is belangrijk. De Belgen zijn ambitieus als het gaat om advanced manufacturing. Bovendien is daar industrieel 3D printen heel normaal. We kunnen nog veel van elkaar leren, bijvoorbeeld ook wat betreft de Fabriek van de Toekomst. Er wordt op dit moment concreet gesproken om bedrijven nog dichter bij elkaar te brengen.”

Samenwerken in Europees verband

België en Nederland staan in Europees verband al jaren samen sterk. Denk bijvoorbeeld aan het Europese programma voor de grensregio: Interreg Vlaanderen-Nederland. Hier komen succesvolle projecten, zoals het Vlaams-Nederlandse Crossroads project, uit voort. Brainport speelt een verbindende rol in deze grensoverschrijdende samenwerking rondom kansrijke innovatieprojecten. Dankzij deze samenwerking zijn al veel concrete (product)innovaties gerealiseerd.

Daarnaast trekt Nederland samen met Vlaanderen en Wallonië op in het ‘Vanguard Initiative’. Dit politieke samenwerkingsverband tussen Europese regio’s heeft als doel de competitiviteit van de Europese maakindustrie te versterken. Dit initiatief werd door Vlaanderen gelanceerd in 2013 en telde bij de start tien leden, waaronder Zuid-Nederland. Inmiddels zijn dertig regio’s verspreid over heel Europe verenigd in het ‘Vanguard Initiative’ en is het in EU-kringen the talk of the town.

Living lab project als kruisbestuiving

Eindhoven presenteert zichzelf graag als smart city; of liever nog, als smart society. Ook Belgische steden zien hierin een uitdaging én een kans. Het idee van een smart society is om maatschappelijke en technologische oplossingen met elkaar te verbinden om zo het leven van inwoners te veraangenamen. Initiatieven op dit gebied zijn aan beide zijden van de grens al te vinden.

“Een voorbeeld van toekomstige samenwerking met België is het Living Lab project op Stratumseind in Eindhoven”, vertelt Guus Sluijter van het in Tilburg en Eindhoven gevestigde Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS). “De daar ontwikkelde technologie voor veilige uitgaansstraten gaat ook in Hasselt en Antwerpen uitgeprobeerd worden. Bovendien staat er een samenwerkingsproject voor veiligheid in de havens Terneuzen, Moerdijk, Gent en Oostende op stapel.” In het kader van deze Belgisch-Nederlandse samenwerking ondertekent DITSS op de eerste dag van het staatsbezoek een convenant met een nieuwe Belgische zusterorganisatie.

Hechtere samenwerkingsverbanden

Al met al genoeg redenen voor het Belgische koninklijk gezelschap om juist naar Eindhoven af te reizen. Het lijkt erop dat – mede dankzij Brainport – de samenwerkingsverbanden op het gebied van innovatie en R&D tussen Nederland en België in de nabije toekomst alleen nog maar hechter worden.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!