Brabantse Omgevingsvisie krijgt 4 hoofdopgaven

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

De Brabantse Omgevingsvisie moet zich focussen op 4 hoofdopgaven. Een forum van inwoners, professionals, studenten, bestuurders en beleidsmakers gaat de visie mee helpen schrijven.

Brabantse Omgevingsvisie krijgt 4 hoofdopgaven

Rad van Participatie tijdens Dutch Design Week

Deze en andere keuzes leggen Gedeputeerde Staten voor aan Provinciale Staten, in het Startdocument Brabantse Omgevingsvisie. De nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting in 2019 in werking treedt, moet het stelsel van regels rond de fysieke leefomgeving gaan vereenvoudigen en daarnaast de veiligheid, gezondheid, en kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Rijk, provincies en gemeenten moeten, ieder vanuit hun eigen taken en verantwoordelijkheden, een omgevingsvisie opstellen. In de Brabantse Omgevingsvisie maakt de provincie strategische keuzes voor de fysieke leefomgeving, op gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, natuur, milieu en water. De Brabantse Omgevingsvisie vervangt meerdere bestaande beleidsplannen over milieu en water, verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening en natuur.

Van ‘Nee tenzij’ naar ‘Ja mits’

Met de Omgevingsvisie wil de provincie meer ruimte bieden aan en belemmeringen wegnemen voor initiatieven en ontwikkelingen die bijdragen aan gezond en veilig leven, aantrekkelijk en bereikbaar wonen en optimaal ondernemen in Brabant. Erik van Merrienboer, gedeputeerde Ruimte: “We maken een beweging van ‘Nee tenzij’, naar ‘Ja mits’. We gaan dus geen nietje door de bestaande plannen slaan, maar benutten de komst van de Omgevingswet om het anders aan te pakken. Samen met Brabanders willen we tot een mensgerichte en praktijkgerichte visie op onze leefomgeving komen: hoe willen we dat onze leefomgeving er in de toekomst uitziet? De omgevingsvisie maakt helder welke waarden we belangrijk vinden, hoe we keuzes maken en wie daarbij welke rol heeft.”

4 grote opgaven

Het startdocument is de afronding van een droom- en denkfase, waarin op meerdere momenten en manieren gesprekken plaatsvonden met inwoners, professionals, studenten, bestuurders en andere (ervarings)deskundigen. Bijvoorbeeld tijdens de Dutch Design Week, met het Rad van Participatie en een aantal ‘OmgevingsLabs’, en via een online onderzoekscommunity. “De belangrijkste boodschap die we hebben opgehaald is: provincie, durf te kiezen en beperk je tot een aantal opgaven voor de langere termijn, waar het echt verkeerd dreigt te gaan als de provincie niet in actie komt of kansen onbenut laat. Die boodschap hebben we ter harte genomen,” aldus Van Merrienboer. De Omgevingsvisie focust zich daarom op

4 grote opgaven:

  • Brabant verbonden: het versterken van fysieke en sociale netwerken
  • Brabant klimaatzeker: het versnellen van de energietransitie, maar ook het aanpassen van de leefomgeving aan het veranderende klimaat, met het oog op veiligheid en kwaliteit
  • Brabant welvarend: inzetten op kennis en innovatie, ook voor het sluiten van kringlopen
  • Brabant vernieuwt samen: met een overheid die ruimte biedt aan initiatieven en innovatie

Pionieren

De deelnemers aan de droom- en denkfase bepleiten ook dat Brabanders actief betrokken moeten worden bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie: “Maak gebruik van de ervaringsdeskundigheid en maatschappelijke intelligentie van inwoners. Die vind je niet in databanken of op kaarten.” Daarom richt de provincie een forum, ‘Brabant Pioniers’ op, dat bestaat uit een gemêleerde mix van inwoners, professionals, studenten, beleidsmakers en bestuurders. Het forum krijgt een zwaarwegende adviesrol tijdens de durffase: het opstellen van de Omgevingsvisie.

Vervolg

Gedeputeerde Staten hebben Brabant Advies en de provinciale Raad voor de Leefomgeving gevraagd advies uit te brengen over het startdocument en het vervolg. Provinciale Staten bespreken het Startdocument in december. Daarna krijgt de invulling en samenstelling van het forum ‘Brabant Pioniers’ vorm, en start het schrijfproces. In 2017 vindt ook een procedure plaats om tot een milieueffectrapportage (m.e.r.) voor de Omgevingsvisie te komen. Het streven is om eind 2018, nadat ook formele inspraak heeft plaatsgevonden, de besluitvorming over de Omgevingsvisie af te ronden.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!