Op 27 november is een belangrijke aanbesteding afgerond. De provincie Noord-Brabant heeft de plaatsing van 155 dubbele laadpalen gegund aan A.Hak Leidingbouw. Het bedrijf eNovates gaat de palen produceren. De provincie Noord-Brabant, netbeheerder Enexis, Brabantse gemeenten en marktpartijen werken samen in het proefproject 'Slim Laden, de Brabantse aanpak’.
Eén busje in de straat
Het proefproject omvat diverse innovaties. Nieuw is bijvoorbeeld dat de aannemer de laadpaal niet alleen plaatst, maar ook aansluit op het elektriciteitsnet. Ook kan hij de inrichting van het parkeervak verzorgen. Tot nu toe werden deze werkzaamheden door verschillende partijen uitgevoerd. In de praktijk betekent dit slechts één keer een busje van een aannemer in de straat, in plaats van twee of drie keer. Daarmee wordt de overlast voor de omgeving beperkt en kan de laadpaal een stuk sneller worden geleverd.
Innovatieve laadpaal
In het proefproject is een laadpaal ontwikkeld die vijftig procent goedkoper is dan bestaande laadpalen. Elektrische auto’s worden bovendien slim geladen, zodat lokale, schone energie goed en veilig wordt verdeeld. Ook andere innovaties dragen bij aan het rendabeler maken van publieke laadpalen. Zo wordt het voor marktpartijen interessant om te investeren in publieke laadinfrastructuur in de volgende fase. Marktpartijen zullen de innovatie naar verwachting voortzetten.
Samenwerkingsovereenkomst
De 155 dubbele laadpalen worden in het eerste kwartaal van 2015 geplaatst in Brabantse gemeenten die een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten met de provincie. 70 procent van de Brabantse gemeenten doen mee. De overeenkomst voorziet in uniforme afspraken over het plaatsen en beheren van openbare laadpalen. Gemeenten, marktpartijen en de netbeheerder verwachten door de samenwerking veel tijd en geld uit te kunnen sparen.
Proefproject ‘Slim Laden, de Brabantse aanpak’
De openbare laadpaal maakt het voor mensen zonder eigen oprit aantrekkelijker om voor een elektrische auto te kiezen. In Brabant staan al meer dan 1.200 openbare laadpunten, maar dat is nog niet genoeg. Met het proefproject ‘Slim Laden, de Brabantse aanpak’ werken Brabantse partijen aan een volwassen markt voor elektrisch laden. Op www.slimladenbrabant.nl vindt u meer informatie over het project.
Koploper Brabant
De regio Brabant heeft elektrisch rijden omarmd. Zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat in Brabant de meeste elektrische auto’s rondrijden van Nederland. Met een hoge dichtheid aan high-tech industrie, automotive en kennisinstellingen biedt de elektrische revolutie economische kansen voor Brabant.
Uit het RVO onderzoek ‘Verzilvering verdienpotentieel Elektrisch Vervoer in Nederland’ bleek onlangs dat de werkgelegenheid in deze sector in Nederland tussen 2008 en 2013 vervijfvoudigd is. De voornaamste groei vond plaats in Brabant. Naast de economische voordelen is elektrisch rijden schoner en stiller dan rijden op fossiele brandstoffen.