Brainport ondersteunt visie Rli om economische kerngebieden te versterken

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brainport

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) adviseert de regering om het jarenlang gevolgde mainportbeleid los te laten. Volgens de Rli fungeren Schiphol en de Rotterdamse haven niet langer als dé economische motor van Nederland.

Brainport ondersteunt visie Rli om economische kerngebieden te versterken

De raad ziet buiten Noord- en Zuid-Holland meer economische kerngebieden, zoals de Brainportregio. Alle economische kerngebieden zouden in de ogen van de Rli beter met elkaar verbonden moeten worden. "Nederland is steeds meer een netwerkeconomie, waarin verbindingen tussen regio’s van nationale betekenis de Nederlandse kracht vormen”, aldus de Rli in een rapport dat vrijdag 1 juli in Den Haag is gepresenteerd.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel, voorzitter van de stichting Brainport, ziet belangrijke aangrijpingspunten ter versterking van de Nederlandse economie: "In feite adviseert de Raad een keuze voor een nieuw economisch model waarin het vestigingsklimaat centraal staat. Het gaat om de nieuwe economie en andere vormen van samenwerking.”

Netwerkeconomie

Nederland is steeds meer een netwerkeconomie, waarin verbindingen tussen diverse bedrijfssectoren en regio’s van nationale betekenis de Nederlandse kracht vormen. De haven van Rotterdam, Schiphol, de datahub en Brainport hebben een duidelijke rol in ‘hun’ regio én daarbuiten. De raad adviseert om die niet los van elkaar te beschouwen. Ze zijn van betekenis voor elkaar en voor andere regio’s.

Brainport regio Eindhoven onderscheidt zich door grote toegevoegde waarde in hoogwaardige producten, de nadruk op research & development en een succesvolle samenwerking binnen de triple helix (overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen). Daarvan kunnen andere regio’s leren. Bovendien zijn de hightechinnovaties die in Brainport worden ontwikkeld bijvoorbeeld van betekenis voor de greenports (energiesystemen, robots) of voor de datahub (patenten op het gebied van ICT). Overigens werkt de Brainportregio al nauw samen met zusterorganisatie Economische Programmaraad Zuidvleugel (EPZ).

Oplossingen

De Raad pleit voor een integrale visie op de betekenis van alle economische kerngebieden, zodat betere beleidskeuzes gemaakt kunnen worden. De Raad adviseert om in de Strategie Vestigingsklimaat 2040 verschillende investeringen af te wegen op hun effect op het vestigingsklimaat en te kiezen voor de investeringen met het grootste effect. De Raad vindt dat het recente bestuursakkoord over de Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) hiervoor een goede basis vormt en daarom versterking verdient. De REOS, waarin ook de Brainport regio Eindhoven participeert, kiest als startpunt kansrijke economische ontwikkelingen in stedelijke regio’s. Deze benadering is naar het oordeel van de Raad breder dan die van apart mainportbeleid en biedt meer perspectief op blijvend economisch succes.

Verantwoordelijkheid

Jack Mikkers, burgemeester van Veldhoven, heeft als bestuurslid van stichting Brainport ‘Leefomgeving’ in zijn portefeuille. Hij is blij met de conclusies van de Rli. "We ondersteunen en herkennen de visie van de Raad. We nemen nu al onze verantwoordelijkheid: vorige maand hebben we bijvoorbeeld een overeenkomst gesloten met de Economische Programmaraad Zuidvleugel (EPZ) om de structurele samenwerking met Zuid-Holland te versterken. Beide regio’s zijn ervan overtuigd dat innovatie bepalend is voor de toekomstige welvaart van Nederland. Om onze leidende positie te behouden en versterken stemmen we de strategieën op elkaar af. Ook binnen de door het Rijk gecoördineerder REOS leveren we onze bijdrage een de gewenste samenwerking die de Rli voorstaat.”

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!