Brainport prima leerschool voor StartupDelta
- 5 feb., 2015
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Gemeente Eindhoven
Neelie Kroes wil Nederland binnen anderhalf jaar naar de top drie stuwen van Europese ecosystemen met de meeste startups. Dat kondigde ze woensdag 4 februari aan tijdens haar werkbezoek aan Brainport Regio Eindhoven.
De voormalige Eurocommissaris is sinds kort door het kabinet gevraagd als 'special envoy' van StartupDelta. Een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om de juiste voedingsbodem te creëren zodat meer startups in Nederland ontstaan.
Kennismakingsronde
Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes bezocht Brainport Regio Eindhoven tijdens haar kennismakingsronde langs diverse startup regio's in Nederland. De 'special envoy' van StartupDelta gaat verkennen hoe de onderlinge samenwerking tussen de tien toptechnologische regio's kan worden bevorderd. Doel is om de juiste voedingsbodem te creëren zodat in Nederland meer startups ontstaan en deze kunnen uitgroeien tot sterke bedrijven die banen opleveren. Met het oog op de lagere aardgasbaten in de toekomst, beschouwt de overheid deze jonge, vaak innovatieve bedrijven als een van de belangrijkste groeimotoren van de Nederlandse economie.
Grote plannen
Kroes heeft ambitieuze plannen. Zo wil ze minimaal vijf grote durfinvesteerders naar Nederland halen. Speelt ze met de gedachte over een fiscaal vriendelijker beleid en wil ze een landelijk evenement organiseren waar investeerders en ondernemers tot elkaar komen. Kijkend naar metropolen als Londen en Berlijn waar startups als paddestoelen uit de grond schieten, beseft ze dat Nederland samen een vuist moet maken. "We spelen in belangrijke rol in de technologie, maar hebben slechts de omvang van een postzegel in deze wereld. Daarom moeten we samenwerken. Ik heb hier in Brainport Eindhoven gezien welke mooie resultaten je daarmee kunt boeken."
Bezoek aan Strijp-S
Kroes ging op bezoek op Strijp-S waar in de leegstaande fabrieksgebouwen van Philips tegenwoordig nieuwe creatieve en hightech startups tot bloei komen. Ook nam ze een kijkje op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Daar gaven vier startups een presentatie: Effect Photonics, Xeltis, Ioniqa en Smart Photonics. Kroes was zeer te spreken over de beloftevolle projecten van de jonge ondernemingen die variëren van slimme, schone recycling van P
ET plastic tot een nieuw soort hartkleppen waardoor het aantal chirurgische ingrepen fors zal verminderen. Ook de soms moeizame financiering van de startups kwam ter sprake. Opmerkelijk was dat een hightechbedrijf als Smart Photonics haar beginkapitaal bij toeval via de boekhouder kon vergaren. De man had in zijn klantenbestand een slager, een hovenier en wat kruideniers die na een presentatie wel wat zagen in de hightech van Smart Photonics. Samen brachten ze ruim een miljoen bij elkaar voor deze startup die aan de vooravond van een wereldwijde doorbraak lijkt te staan.
StartupDelta
Het zijn deze verhalen die Kroes verzamelt en zal gebruiken om de juiste strategie uit te stippelen voor StartupDelta. De gesprekken beperken zich niet alleen tot de jonge ondernemers. Ook investeerders, kennisinstellingen en overheden zullen hun steentje hieraan bijdragen. Daarom was er ook een onderhoud met burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven, burgemeester Elly Blanksma van Helmond, Nienke Meijer bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen, Jan Mengelers bestuursvoorzitter van de TU/e en Imke Carsouw directeur van Brainport Development. Zij gaven unaniem te kennen dat er in Brainport Regio Eindhoven veel commitment is om van StartupDelta een succes te maken. Daarvoor is het wel noodzakelijk om samen te werken met de andere hightechregio's in Nederland.