Energiecentrum MKB helpt ondernemer zoeken naar het ‘nieuwe peertje’

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB Nederland Midden

Hoewel de uitfasering van de gloeilamp op 1 september 2010 al haar tweede fase ingaat, zijn volwaardige alternatieven nog niet altijd voorhanden.

Energiecentrum MKB helpt ondernemer zoeken naar het ‘nieuwe peertje’

Ondernemers tasten in het duister door ban op gloeilamp.

Mkb-ondernemers die een alternatief zoeken voor de steeds schaarser wordende gloeilamp, kunnen terecht bij Energiecentrum MKB, autoriteit op het gebied van energiebesparing in het mkb. Hoewel de uitfasering van de gloeilamp op 1 september 2010 al haar tweede fase ingaat, zijn volwaardige alternatieven nog niet altijd voorhanden. Energiecentrum MKB helpt ondernemers bij het maken van de overstap met praktische informatie en handige online tools, zoals de nieuwe digitale Verlichtingscan en de brochure ‘Bespaartips voor verlichting’.

De Verlichtingscan is een online tool die energiezuinige verlichtingsalternatieven op een rijtje zet. Door de Verlichtingscan in te vullen, krijgt de ondernemer een helder beeld van de investeringen en terugverdientijden, en derhalve van het rendement. De nieuwe brochure ‘Bespaartips voor verlichting’, gratis te bestellen op energiecentrum.nl, bevat alternatieven voor de gloeilamp, maar ook vele bespaar- en onderhoudstips, rekenvoorbeelden, en een checklist om zo efficiënt mogelijk met verlichting om te gaan. “De tips zijn simpel en concreet. Iedere mkb-ondernemer kan ermee aan de slag”, zegt Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland. “Energiecentrum MKB is wat ons betreft dé adviseur van de mkb-ondernemer op het terrein van energiebesparing.”

Productie- en importverbod gloeilampen
Om het milieu te ontzien, worden gloeilampen in de EU versneld uitgefaseerd. Vanaf 1 september 2010 mogen er geen heldere gloeilampen vanaf 75 watt meer worden gemaakt. Sinds september 2009 geldt in de EU al een productie- en importverbod op heldere gloeilampen vanaf 100 watt en alle matte gloeilampen. In 2012 is het peertje voorgoed verleden tijd. Door de maatregelen raken de voorraden gloeilampen uitgeput. Niet alleen de consument, maar ook de ondernemer moet hierdoor op zoek naar een gelijkwaardige vervanger. Dat is niet makkelijk. “Er is veel rommel op de markt. Daar krijgen wij dan ook veel vragen over van ondernemers”, zegt Martin Kloet, directeur van Energiecentrum MKB. “We moeten snel duidelijk maken wat de beste opties zijn. Veel ondernemers hebben bijvoorbeeld het idee dat led een soort tovermiddel is, terwijl de ledlamp zijn beperkingen kent en in aanschaf nog erg duur is.”

‘EU-verbod te vroeg ingesteld’
In veel branches van het mkb, zoals de horeca en de detailhandel, is verlichting essentieel voor het creëren van de juiste ambiance. De gloeilamp geeft de beste resultaten als het gaat om kleurweergave, sfeer en dimbaarheid. De alternatieven (speciale halogeen-, led- en spaarlampen) zijn zuiniger en gaan gemiddeld langer mee, maar geven lang niet hetzelfde resultaat. Bovendien kosten ze gemiddeld 3 tot zelfs 20 keer meer. “Het EU-verbod is eigenlijk te vroeg ingesteld”, zegt Robert Jan Vos, expert op verlichtingsgebied. “De alternatieven zijn nog mager en de informatie is matig tot slecht. Hoewel de ontwikkelingen snel gaan, is nog niet voor alle toepassingen van de gloeilamp een gelijkwaardig alternatief voorhanden.” Ook de Consumentenbond constateerde onlangs na onderzoek dat de ledlamp te weinig licht geeft en te duur is, de spaarlamp te ongezellig en de halogeenlamp niet zuinig genoeg.

Scoren met Energiecoach Willem Hiddink
In 2009 maakten meer dan 200.000 mkb-ondernemers kennis met de diensten van Energiecentrum MKB. Dit resulteerde in een besparing van 25 miljoen euro aan energiekosten. Om in de toekomst nog meer ondernemers te bereiken, lanceert Energiecentrum MKB op 30 augustus een campagne ter verbetering van haar naamsbekendheid. Centraal in de campagne staat de Energiecoach, die ondernemers deskundige ‘speltips’ geeft op het gebied van energiebesparing. Deze rol wordt vervuld door energieadviseur Willem Hiddink, broer van voetbalcoach Guus Hiddink. “Ik vind het een eer om ondernemers in het mkb te mogen trainen in energiezuinig ondernemen”, aldus Hiddink. “Ik zal dan ook regelmatig zichtbaar zijn de komende tijd.” De tips van Hiddink zijn te lezen op het weblog energiecoachhiddink.energiecentrum.nl en op twitter (www.twitter.com/willemhiddink).

Energiecentrum MKB
Energiecentrum MKB, autoriteit in energiebesparing in het mkb, helpt het bedrijfsrendement van ondernemers te verbeteren door hun energieverbruik te verlagen. Energiecentrum MKB denkt vanuit de ondernemer en verstrekt -zonder winstoogmerk- praktische informatie en deskundig advies. Energiecentrum MKB werd in 2002 opgericht door MKB-Nederland en VNO-NCW om ondernemers te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Inmiddels zijn 60 brancheorganisaties aangesloten. Energiecentrum MKB ontvangt financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken.