Gelderse Circulaire estafettestokje naar de Cleantech Regio
- 13 feb., 2018
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Cleantech Regio
Het duurzame estafettestokje werd in 2014 door de stichting Green Capital Challenge in het leven geroepen. Inmiddels is het stokje 60 keer overhandigd aan duurzame initiatieven in Nijmegen.
Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge het estafettestokje verder Gelderland inbrengen om circulaire projecten in de spotlights te zetten. De circulaire doelstellingen van Green Capital, provincie Gelderland en de beide gemeenten Brummen en Apeldoorn zijn in dit gebied actueel, onder meer in de papier- en kartonindustrie van Eerbeek en Loenen. Er wordt veel gedaan om de cirkel te sluiten wat betreft het hergebruik van grondstoffen en resterende proceswarmte.
Circulaire Woonwijk De Parken
Het eerste circulaire estafettestokje ging naar Apeldoorn voor de renovatie van hun woonwijk De Parken. Dit gaat een stuk verder dan alleen nieuwe wegen aanleggen. Het werk wordt circulair aanbesteed. Asfalt- en betonwegen worden vervangen door wegen met gebakken klinkers. Voor de afvoer van regenwater komt een apart buizenstelsel, waarmee het water in de grond infiltreert en uitkomt in de vijvers in de wijk. Een duurzame keuze, waarmee Apeldoorn laat ziet dat afval de nieuwe grondstof is.
Duurzaam ondernemen in de papierindustrie
In meerdere opzichten is de papierindustrie voorloper op het gebied van duurzaamheid, met een hoge prioriteit voor milieu, energiereductie en vermindering en hergebruik van grondstoffen. De branche heeft de ambitie om het energieverbruik per eindproduct sterk te reduceren. Waterzuivering vormt binnen deze ambitieuze doelstelling één van de speerpunten. Papierfabrieken gebruiken veel water; als grondstof, als koelmedium, maar met name als transportmiddel. Na meerdere malen te zijn gebruikt, kan het water zijn functie niet meer vervullen en is afvoeren noodzakelijk. Bij afvoer hoort zuiveren. Dit was voor drie papierfabrieken (namelijk Coldenhove, DS Smith Paper en Mayr-Melnhof) reden om vanaf 1961 gezamenlijk de zuivering op geavanceerde wijze uit te voeren.
Economische en ecologische ambities hand in hand
Afvalreductie, schone energie, grondstoffen ketens, circulaire processen en verantwoord watergebruik: allemaal belangrijk voor een duurzame toekomst. Duurzaam en energieneutraal produceren met zo min mogelijk afval: dat is goed voor het milieu én voor onze economie. De Cleantech Regio koerst op circa 4 duizend extra cleantech banen in 2020, jaarlijks 33 procent minder afval en 10 procent minder CO2-uitstoot. In de regio gaat de rode loper uit voor nieuwe cleantech bedrijven, zodat het gebied excelleert in cleantech business en energietransitie.
Samen met mbo, hbo en universiteiten zorgt de Cleantech Regio voor kennisnetwerken om innovatie te stimuleren. Uitvoeringsorganisatie Cleantech Regio Development ondersteunt inwoners, ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties in hun cleantech ambities: daarin passen zowel energieneutrale dorpen als een vitale papierindustrie als duurzame oplossingen voor vervoer en mobiliteit.
Werk maken van afval
Gelderland maakt werk van de circulaire economie: een duurzame economie waarin afval de nieuwe grondstof is. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor €700 miljoen extra omzet, 5.000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik in de industrie. Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland worden.
Meer informatie over Cleantech Regio:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!