Gezocht: deelnemers voor slimme rijadviezen apps op de A67

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Beter Bereikbaar Zuidoost Brabant

Om de doorstroming op de A67 te verbeteren, is via het programma Brabant in-car III het bedrijfsleven gevraagd om met slimme ‘in-car’ ideeën te komen.

Gezocht: deelnemers voor slimme rijadviezen apps op de A67

Drie consortia hebben een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van innovatie apps. Deze kunnen vanaf vandaag worden getest in de praktijk. Daarom worden deelnemers, die vaak rijden op de A67, gezocht die de apps willen testen. Deelnemers aan het project ontvangen persoonlijke adviezen via de smartphone app om zo het rijgedrag te optimaliseren en de doorstroming op de A67 te verbeteren.

Blikr, Smoover en ZOOF

Er zijn nu drie smartphone apps ontwikkeld door marktpartijen, genaamd Blikr, Smoover en ZOOF. Elk van de drie apps geeft op een eigen manier de automobilist en vrachtwagenchauffeur in-car rijadviezen op maat. Door de adviezen op te volgen, is het de bedoeling dat weggebruikers efficiënter, comfortabeler en veiliger rijden. Er wordt door een onafhankelijke partij onderzocht of weggebruikers de rijadviezen opvolgen. Ook wordt geanalyseerd of er resultaten worden bereikt ten aanzien van de voorkoming van files op de A67.

Deelnemers gezocht

Om te bepalen of de in-car apps een positief effect op de doorstroming van de A67 hebben, is een groot aantal deelnemers nodig die de apps willen uitproberen. In mei 2014 hebben camera’s tijdens een verkeersonderzoek gedurende twee weken kenteken, passagetijdstip en locatie van het passerende verkeer geregistreerd. Deze registratie is gebruikt om weggebruikers die vaak op de A67 rijden uit te nodigen om deel te nemen aan het project. Deze weggebruikers hebben in september 2014 ieder een brief van één van de drie marktpartijen ontvangen met een uitnodiging om zich aan te melden en de app gratis te downloaden. Maar ook weggebruikers die geen brief hebben ontvangen en vaak op de A67 rijden zijn van harte uitgenodigd om een van de drie apps (Blikr, Smoover of ZOOF) gratis te downloaden en mee te doen.

Ervaringen weggebruikers

Projectleider Brabant in-car III Bram Hendrix vertelt: “Tot en met december 2014 kunnen de apps worden getest door de deelnemers. De feedback en ervaringen van de deelnemers zijn waardevol om de rijadviezen te kunnen optimaliseren. Wij willen met dit programma een zetje geven aan de ontwikkeling van persoonlijke rijadviezen. We zijn ervan overtuigd dat wij met deze ontwikkeling de auto van de toekomst snel dichterbij brengen. De ervaringen uit het living lab Zuidoost-Brabant zijn daarbij van groot belang. Als blijkt dat er positieve effecten te meten zijn op de A67, kunnen de apps worden toegepast in heel Nederland.”

A67 als living lab

De regio Zuidoost-Brabant is een belangrijke logistieke regio in Nederland. De A67 is de snelweg die de havens van Antwerpen en Rotterdam met het Europese achterland verbindt. Op deze snelweg ontstaan vaak files en gebeuren veel ongevallen. Dit komt onder andere door het hoge percentage vrachtverkeer (gemiddeld 30%), veel woon-werkverkeer en het hoge aantal op- en afritten. De A67 is, vanwege deze doorstromingsproblematiek, zeer geschikt als ‘living lab’ om de drie apps van het programma Brabant in-car III te testen. Rijkswaterstaat, wegbeheerder van de A67, stelt dit ‘living lab’ beschikbaar en levert de benodigde ondersteuning. Brabant in-car III wordt mede gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincie Noord-Brabant en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Daarnaast leveren de marktpartijen zelf een forse financiële bijdrage.

Beter Benutten

Brabant in-car III is onderdeel van het programma Beter Benutten. Rijk, regio en bedrijfsleven ontwikkelen samen slimme oplossingen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Het programma richt zich op het beter benutten van de aanwezige infrastructuur. Met projecten op het gebied van Intelligente Transport Systemen (ITS) wil Beter Benutten reizigers, transporteurs en andere belanghebbenden vooraf en tijdens hun reis beter informeren en assisteren. Deze projecten zijn gericht op een bredere toepassing van door de markt ontwikkelde technologie en diensten die via internet, apps, navigatie- en communicatiesystemen reizigers betere informatie geven. Daarmee kunnen reizigers hun reis zo efficiënt mogelijk plannen en organiseren. Of dat nu over de weg, het water of het spoor is. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt daarbij samen op met 12 Beter Benutten regio’s.

Meer informatie over BBZOB Beter Bereikbaar Zuidoost Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Brouwers Transport Brouwers Transport, Logistics & Warehousing

Flexibel internationaal transport en een efficiënte opslag