Groen licht voor innovatieve campus
- 29 sep., 2016
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Brainport Development
De aanleg van Brainport Industries Campus, voorzien in het Noordwesten van Eindhoven, krijgt groen licht. De Raad van State heeft 28 september positief geoordeeld over het bestemmingsplan (Cluster 1).
Voor de samenwerkende partijen is het positieve oordeel een belangrijke mijlpaal in de realisatie van deze innovatieve campus. De ontwikkeling is van groot strategisch belang voor de maakindustrie en zeer belangrijk voor de werkgelegenheid, zo laat de gemeente Eindhoven in een reactie weten.
Brainport Industries Campus (BIC) is de toekomstige campus voor de internationale hightech maakindustrie. De ontwikkeling van het eerste cluster wordt uitgevoerd door VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed. Eerder maakte het toonaangevende bedrijf KMWE al bekend in 2017 als eerste naar de campus te willen verhuizen.
Internationale showcase
De Eindhovense wethouder Staf Depla: “De manier waarop Brainport Industries Campus hightech maakbedrijven samenbrengt in het groene gebied Brainport Park gebeurt nog nergens in Europa. In feite werkt de hele hightech toeleverketen, van kleine start-ups tot multinationals, samen in één grote ‘fabriek van de toekomst’ op één locatie. Dat is ook goed nieuws voor de werkgelegenheid”. Door de bijzondere samenstelling van BIC verdwijnen grenzen tussen bedrijven en dat maakt nieuwe samenwerkingsmodellen mogelijk. De ambitie is om de campus tot een internationale showcase te laten uitgroeien die de kracht van de toeleverketen in de regio versterkt.
Aantrekkingskracht
Ferdinand Gremmen, directeur VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed vult aan: “Wij zijn in deze vraaggestuurde ontwikkeling veel meer partner dan ontwikkelaar en bouwer. Samen met overheden en potentiële vestigers hebben we de visie van dit totaalconcept tot wasdom gebracht. BIC wordt een innovatieve campus met nationale en internationale aantrekkingskracht die grote kansen biedt aan jonge, getalenteerde mensen. Op deze wijze zetten we een gezamenlijke stap naar een duurzame toekomst".
Economische noodzaak
Het Rijk, de provincie, de regio en de gemeente Eindhoven vinden de ontwikkeling van de Brainport Industries Campus noodzakelijk om het internationale economische succes van de Brainport Regio Eindhoven te behouden en voor de toekomst te versterken. Daarnaast is dit van belang voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. Om dit te realiseren is het noodzakelijk dat de partijen die deel uitmaken van de hightech toeleverende maakindustrie zich fysiek op één locatie vestigen. Het bedrijfsleven is initiatiefnemer van de campus.
Mainports voorbij
De plannen voor een innovatief concept als de Brainport Industries Campus sluiten naadloos aan het rapport ‘Mainports voorbij’ van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli), dat 1 juli verscheen. Dit belangrijke adviesorgaan adviseert de regering om het jarenlang gevolgde mainportbeleid los te laten. Volgens de Rli fungeren Schiphol en de Rotterdamse haven niet langer als dé economische motor van Nederland. De raad ziet buiten Noord- en Zuid-Holland meer economische kerngebieden, zoals de Brainportregio.
Brainport regio Eindhoven onderscheidt zich door grote toegevoegde waarde in hoogwaardige producten, de nadruk op research & development en een succesvolle samenwerking binnen de triple helix (overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen). Met BIC creëert de Brainportregio ook voor de toekomst nieuwe kansen. Dat is noodzakelijk omdat globalisering en digitalisering zorgen voor snel veranderende markten. In 2015 heeft de regio Brainport Next Generation gelanceerd. Een koers die ervoor moet zorgen dat Brainport snel en kundig anticipeert op nieuwe ontwikkelingen. Om flexibel te kunnen schakelen tussen bedrijven, technologische disciplines en sociale innovaties. BIC zal dat proces kunnen versnellen.
Strategische ligging
De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw beschikt over gedeelde faciliteiten en kan telkens worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers. Door de gebouwen loopt een glazen atrium met horeca en paviljoens voor onderwijs en projecten. De ruimte om de gebouwen vormt één geheel met het groene, bosrijke gebied van het nieuwe stadspark Brainport Park. Daar komen wandel- en fietspaden, weiden en bijzondere tuinen.
Meer informatie over Brainport Eindhoven:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!