Hoe verzilvert Brabant de kansen op het vlak van kennis en onderwijs?

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: BrabantKennis

Terwijl de economie van Brabant op volle toeren draait, blijven op het gebied van kennis en onderwijs veel kansen liggen. Tilburg University weet bedrijven in de regio nauwelijks te vinden en afgestudeerde jongeren van Sint Lucas vinden moeizaam een baan.

Hoe verzilvert Brabant de kansen op het vlak van kennis en onderwijs?

Kortom, de manier waarop onderwijsinstellingen werken met de regio moet anders. Precies daarover gaat de nieuwste longread die gepubliceerd is door BrabantKennis: ‘Kennis maken met de regio’.

Sjoerd van Dommelen, projectleider bij BrabantKennis: "Regio's kunnen de allerbeste omstandigheden voor innovatie creëren, maar het succes valt of staat met de ontwikkeling van krachtige ketens van kennis, kunde en kassa."

Europese top innovatieve regio's

Brabant behoort tot de Europese top van innovatieve regio’s. Het ecosysteem van innoverende bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen in Eindhoven speelt daarin een grote rol. Zo is de TU/e koploper in gezamenlijk onderzoek met het bedrijfsleven, zij scoort uitzonderlijk goed in vergelijking met andere spelers in Europa.

Intensieve samenwerking

Maar om concurrerend te blijven zal er op meer plekken in Brabant intensiever samengewerkt moeten worden tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Zo weten Tilburg University en hbo-instellingen als Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen en NHTV Breda het bedrijfsleven nog onvoldoende te vinden met hun onderzoek. Het is belangrijk dat ook zij van trendvolger, trendsetter worden. Dat vraagt om een cultuurverandering. Omgekeerd zal het bedrijfsleven het onderwijs actief moeten opzoeken en nog veel meer in kennis moeten investeren. Als bedrijven meer zouden samenwerken met onderwijsinstellingen is dat niet alleen een voordelige manier om projecten te realiseren, het verbetert ook de kwaliteit van het onderwijs en het zorgt voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

  • Conclusie: willen we mondiale voorloper blijven, dan is er werk aan de winkel. De werkwijze van onderwijsinstellingen moet op de schop. Samenwerking in de regio kan niet geregeld worden vanuit Den Haag.

BrabantKennis onderzocht de status quo van het Brabants beroeps- en wetenschappelijk onderwijs en komt met drie heldere aanbevelingen om die cruciale verandering in gang te zetten in de longread ‘Kennis maken met de regio’.

Naar aanleiding van de longread organiseert BrabantKennis op 14 november een bijeenkomst (Het Kenniscafe). Inschrijven kun je hier

Samen met Henk Oosterling (filosoof en initiator van Rotterdam Vakmanstad), Peter van Ierland (programmamanager Arbeidsmarkt Midpoint Brabant) en Pim van de Mortel (directeur-eigenaar MCM) gaan we het gesprek aan over het vergroten en versterken van de ontplooiingskansen en talenten van Brabanders. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Meer informatie over BrabantKennis:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!