Houdbaarheid voor elk product berekend door intelligente datumsticker
- 9 sep., 2010
- Agrofood & Biobased
- Bron: Food Valley
Het Noorse bedrijf TimeTemp heeft een houdbaarheidsindicator ontwikkeld die veel preciezer de versheid van voeding in de productieketen kan weergeven.
Met nieuwe intelligente technologie kan via analyse van tijd en temperatuur een continue beoordeling van de houdbaarheid worden gemaakt. Dit werkt veel nauwkeuriger dan de 'houdbaar tot' etiketten en zou kunnen leiden tot minder voedselverspilling.
TimeTemp ontwierp een kleine sticker die op het product geplakt kan worden en van kleur veranderd. De chemische reactie wordt geactiveerd tijdens verpakking en volgt dan de weg van de productie via de koelketen naar de consument. De sticker meet tijd en temperatuur en kan op basis daarvan de resterende houdbaarheid bepalen. Die kan vervolgens in grafische en goed leesbare tekens worden getoond.
De sticker is bruikbaar voor alle producten waar tijd en temperatuur de kwaliteit en houdbaarheid bepalen, of waar kwaliteit afhangt van rijpheid. Vlees, kip, zuivel en ook bakkerijproducten zouden voordeel kunnen hebben van de technologie. Het innovatieve is dat er een dynamische datum wordt getoond, waarbij de houdbaarheid wordt afgemeten aan de individuele situatie die het product doormaakt.
Er is een prototype geproduceerd waarmee TimeTemp in de loop van 2011 de markt op wil. Er wordt momenteel samengewerkt met de supermarktketen NorgesGruppen, bakkerijketen Lantmännen Unibake, en McDonald's Norway.