Jaarlijks 2 miljoen besparen op ziekteverzuim kan volgens MKB Zeeland
- 30 nov., 2010
- Arbeidsmarkt
- Bron: Provincie Zeeland
In Zeeland denkt 86% van de MKB'ers dat hun ziekteverzuim lager ligt dan het landelijk gemiddelde.
Daarmee lijken zij het verzuimprobleem te onderschatten. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd. Het onderzoek richt zich op bedrijven met vier tot vijftig werknemers. Er zijn in Zeeland 1.391 MKB bedrijven in deze orde van grootte, die op basis van dit onderzoek elk gemiddeld 1.405 euro per jaar zouden kunnen besparen.
Van deze bedrijven in Zeeland ervaart 56% in zekere mate problemen door ziekteverzuim, 8% zelfs grote problemen. 69% van de bedrijven in Zeeland denkt ziekteverzuim wel grotendeels of in enige mate te kunnen beïnvloeden, maar slechts een kwart van de bedrijven neemt ook daadwerkelijk maatregelen. De crisis heeft echter geen echt effect op ziekteverzuim: dit is het afgelopen jaar niet noemenswaardig veranderd. In Nederland als geheel kost het ziekteverzuim het MKB 224 miljoen euro per jaar.
Grootste klacht en beste smoes
MKB’ers storen zich er het meest aan dat de vervanging van zieke werknemers vaak moeizaam verloopt en dat planningen en afspraken met klanten veranderen. Daarnaast vormen de administratieve rompslomp en de contacten met soms weinig coöperatieve arbodiensten een veelgehoorde klacht. De gemakzucht bij de werknemers scoort ook hoog. De vraag naar de ‘beste smoes’ leverde bijzondere resultaten op, zoals: ‘ik heb last van mijn ingegroeide teennagel’, ‘mijn koe moest kalveren’, ‘ik werd ziek door alle gratis drank op het personeelsfeest’ en zelfs ‘ik dacht dat het zondag was’.
Kleine bedrijven nemen maatregelen
Ruim driekwart van de bedrijven heeft een arbodienstregeling of een ziekteverzuimverzekering. De trend daarbij is dat grote bedrijven minder vaak een ziekteverzuimverzekering afnemen dan kleine bedrijven. Ook nemen kleine bedrijven vaker zelf maatregelen tegen ziekteverzuim, zoals het aanpassen van de werkplek of het begeleiden van zieke werknemers.
Meer informatie over Provincie Zeeland:
Bekijk het complete instantieprofiel