MKB krijgt weer veel meldingen van spookfacturen
- 24 sep., 2010
- Financieel & Juridisch
- Bron: MKB Midden
Ondernemers moeten alert zijn op de valse facturen die zij per mail, fax of door de brievenbus toegestuurd krijgen.
“MKB-Nederland” is de naam van de werkgeverskoepel voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland. De volledige naam is beschermd en kan alleen door de organisatie zelf gebruikt worden. “MKB” is echter een veel gebruikte afkorting voor midden- en kleinbedrijf en daarom niet te beschermen tegen gebruik/ misbruik door derden. Er zijn bedrijven en organisaties die de letters MKB gebruiken in hun naam of hun promotie. Daaronder zijn betrouwbare organisaties, maar ook organisaties die ondernemers misleiden en daarbij soms een (niet-bestaande) relatie met MKB-Nederland suggereren. Er zijn meer voorbeelden van namen die tot verwarring leiden, denk bijvoorbeeld aan “telefoongids”.
Spookfacturen
MKB-Nederland ontvangt regelmatig klachten van ondernemers over spookfacturen. Het gaat hier om valse facturen. De “aanbieders” (door sommige klagers ronduit oplichters genoemd) hebben in de loop der jaren zoveel geleerd over de randen en mazen van de wet dat het erg moeilijk is er tegen op te treden.
>dossier Spookfacturen
Wat kunt u doen tegen deze vormen van misleiding?
- Betaal nooit facturen zonder (liefst dubbele) controle
- Lees goed en kritisch, óók de kleine lettertjes. Wie betaalt komt niet of moeilijk van de ongewenste “aanbieding” af.
- Teken nooit iets dat “wel even” via de fax gestuurd wordt na een telefonisch contact en ga ook niet in op e-mail "aanbiedingen"!
- Controleer of de afzender van een verdachte factuur staat vermeld bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Bekijk hier het overzicht.
- Meld uw klacht. Heeft u een voorbeeld van een bedrijfs- of organisatienaam die u op het verkeerde been zet? Zoek contact met het Steunpunt Acquisitiefraude. Dit is het landelijk meldpunt voor advertentiefraude en acquisitiefraude. Iedere organisatie die zich gedupeerd of misleid acht door bedrijven op het gebied van advertentiecontracten, vermelding op websites, vermelding in internetgidsen en spooknota's, kan zich bij hier melden. Ook kunt u via deze link uw klacht direct doorgeven aan MKB-Nederland.
Wat doet MKB-Nederland hieraan?
MKB-Nederland streeft naar bewustwording bij ondernemers van het fenomeen van gelijkende namen van bedrijven en organisaties. We willen hiermee voorkomen dat er handtekeningen worden gezet of afspraken gemaakt met andere partijen dan men denkt voor te hebben. Jaarlijks gaan er vele honderdduizenden euro’s verloren aan onvindbare naamsvermeldingen en advertenties.
Tevens zoekt MKB-Nederland samen met partijen als het Steunpunt Acquisitiefraude, het Openbaar Ministerie en Justitie binnen het Actieplan Veilig Ondernemen naar mogelijkheden om dergelijke “aanbieders” te stoppen. Tot dat gelukt is luidt het devies: PAS OP, TRAP ER NIET IN.
Download hier het Actieplan Veilig Ondernemen: deel 1, deel 2 en deel 3.