Nieuw grensoverschrijdend arbeidsmarktplatform voor de Euregio Rijn-Waal

“Een vestiging aan de Nederlands-Duitse grens kan een locatievoordeel opleveren.” Die conclusie trokken de deelnemers van een eerste workshop die aanzet moet geven tot de oprichting van een grensoverschrijdend arbeidsmarktplatform voor de Euregio Rijn-Waal.

Nieuw grensoverschrijdend arbeidsmarktplatform voor de Euregio Rijn-Waal

Diverse vertegenwoordigers van diverse instituten en grensoverschrijdend actieve bedrijven waren uitgenodigd om samen te brainstormen over hoe een dergelijk platform vorm moet krijgen. Doel van het initiatief is om, in het kader van het INTERREG VA-project GrensInfoPunt, een bijdrage te leveren aan de verhoging van de arbeidsmobiliteit in de Euregio Rijn-Waal.

Obstakels op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt

Aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens heerst schaarste aan vakpersoneel en zijn duizenden vacatures niet ingevuld. Tegelijkertijd zijn minstens net zo veel mensen op zoek naar een baan. Hierop wil het nieuwe arbeidsmarktplatform inspelen: werknemers moeten kennismaken met de kansen aan de andere kant van de grens. Obstakels op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt moeten worden geïdentificeerd en – voor zover mogelijk – uit de weg worden geruimd. “Doel is om met nieuwe ideeën en activiteiten een onbureaucratische, open en transparante grensoverschrijdende arbeidsmarkt te creëren”, benadrukt Alfred Derks, projectcoördinator van het GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal. Momenteel wordt de grens vaak als een probleem gezien. Werkgevers en werknemers zijn vaak alleen aan “hun” kant actief – vooral omdat ze liever in hun vertrouwde omgeving opereren dan op onbekend terrein aan de andere kant van de grens. En dat terwijl juist daar vaak interessante mogelijkheden te vinden zijn.

Strenge Duitse regelgeving

De grootste belemmering voor grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit is de strenge Duitse regelgeving. “In alle Duitse beroepen waar juridische diensten centraal staan  kunnen Nederlanders bijvoorbeeld niet aan de slag”, vertelde bijvoorbeeld Frenddy Heinzel, honorair consul van het Koninkrijk der Nederlanden en partner van Strick Rechtsanwälte & Steuerberater. Alleen diegenen die de desbetreffende opleiding in Duitsland met succes hebben afgerond, kunnen dit beroep uitoefenen. Soortgelijke beperkingen vind je ook terug bij bedrijven in de bouwsector, zoals Achim Zirwes, directeur van de Kreishandwerkerschaft in Kleve, uitlegde. Zo mogen bepaalde werkzaamheden alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde vakmensen.

Twee vliegen in één klap

Tegelijkertijd bieden de uiteenlopende randvoorwaarden en opleidingen grote kansen. “Duitse metselaars worden tegelijkertijd opgeleid tot betonbouwer. Dat is in Nederland niet het geval. Een Nederlandse werkgever slaat met een Duitse metselaar dus meteen twee vliegen in één klap.’’ Bovendien zijn er ook diverse beroepen in Duitsland waarbij het niet aankomt op de juiste getuigschriften en certificaten. “Bij ons draait het om de communicatieve vaardigheden, niet om de passende diploma’s”, vertelde Frank Wöbbeking, oprichter en directeur van communicatiebureau mediamixx. In het 15-koppige team werken al meer dan 20 jaar Nederlandse en Duitse medewerkers samen.

Kansen en voordelen benutten

Grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit is al op grote schaal zichtbaar bij de Nederlandse aluminiumgieterij MGG Netherlands uit Tegelen. Bij het bedrijf, dat met name toeleverancier is voor de auto-industrie, werken al verschillende Duitse werknemers. Bij het bedrijf zijn in totaal 1.600 medewerkers op acht locaties in vier landen in dienst. Niels Maas van de afdeling Human Resources is vooral blij met de technische kennis en betrouwbaarheid van Duits personeel. Over één ding waren alle aanwezigen het eens: de voordelen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt moeten duidelijker worden gecommuniceerd. Alleen als de kansen en voordelen bekend zijn, kunnen ze ook worden benut. Daarom moeten er nu doelgericht succesverhalen worden gezocht en gepubliceerd.

Startschot in Burgers' Zoo

De volgende stap staat op 24 januari 2019 op de agenda. In Burgers’ Zoo in Arnhem moet het spreekwoordelijke startschot voor het arbeidsmarktplatform gegeven worden. Alle werkgevers, instellingen, werknemers en andere geïnteresseerden die willen bijdragen aan een sterkere mobilisatie van de arbeidsmarkt in de Euregio Rijn-Waal, zijn van harte uitgenodigd. Het doel: ervoor zorgen dat een vestiging in de grensstreek ook echt een locatievoordeel wordt.

Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!