Noord-Brabant en Limburg krijgen 2.500 slimme oplaadpunten
- 17 jan., 2017
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Provincie Noord-Brabant
De combinatie Nuon-Heijmans plaatst 2.500 slimme laadpunten voor elektrische auto’s in Noord-Brabant en Limburg. Dit is de eerste grote aanbesteding buiten de Randstad waarbij er geen financiële bijdrage nodig is vanuit de overheid.
“Deze aanbesteding laat zien dat marktpartijen veel potentie zien in de markt van elektrische auto’s en de diensten eromheen, zoals slim laden,” aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie). “Verder laat het zien dat Noord-Brabant door het innovatieve klimaat een aantrekkelijke regio is voor elektrische mobiliteit, vergelijkbaar met de Randstad.” Nuon Heijmans biedt een laadpas aan waarmee voor € 0,22 cent per kWh (incl. BTW) geladen kan worden. De provincie streeft na om in 2020 te groeien naar 100.000 elektrische voertuigen. Momenteel zijn er een kleine 20.000.
Duurzame toekomst
Martijn Hagens, COO van Nuon. “Dat de provincie een langdurige samenwerking met ons aan wil gaan, maakt me trots. Dat wij met onze innovatieve toepassingen kunnen bijdragen aan de duurzame doelstellingen van deze provincies is een belangrijke stap naar een duurzame toekomst van Nederland. De samenwerking van Nuon en Heijmans met provincie Noord-Brabant en Limburg laat zien dat als bedrijven en de overheid samen optrekken, de energievoorziening niet alleen duurzaam, maar ook betaalbaar kan worden.”
Nieuwste generatie
Nuon-Heijmans zal laadpalen plaatsen van de nieuwste generatie, zoals bepaald bij de aanbesteding. Die eisen komen o.a. voort uit succesvolle experimenten in Brabant met slim laden. Zo zijn de laadpalen geschikt voor het laden met lokaal opgewekte energie. Dat betekent dat een automobilist zijn auto onderweg in Noord-Brabant kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen. Ook worden voor het eerst de door Elaad ontwikkelde cybersecurity-eisen voor laadpalen toegepast. Verder staan deze laadpunten open voor dienstverlening door derden. Zo zal de markt nieuwe services en dienstverlening blijven ontwikkelen.
Energietransitie
Laadpalen zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ze maken het mogelijk om energie uit te wisselen van zonnepanelen en windmolens naar auto’s en woningen. De provincie stimuleert elektrisch rijden omdat dit de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de economische ontwikkeling versterkt. De provincie werkt nauw samen met netwerkbedrijf Enexis Groep, vanwege de impact van het elektrisch rijden op het energienet. De langdurige inzet van Brabantse overheden, bedrijven en kennisinstellingen op slim laden hebben een innovatief klimaat gecreëerd. Die innovatiekracht maakt het mogelijk om de elektrische auto’s te laden met lokaal duurzaam opgewekte energie. Daarmee neemt de milieubelasting drastisch af.
Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!