Ondernemers in gesprek over aanpak overvallen en winkelcriminaliteit
- 8 feb., 2012
- Zakelijke dienstverlening
- Bron: CrimiNee!
Geslaagde preventiebijeenkomst met praktische tips en levendige paneldiscussie in Den Bosch.
Ruim 120 winkeliers en winkelmedewerkers namen op maandag 6 februari deel aan de gratis overvalpreventiebijeenkomst bij de Kamer van Koophandel in Den Bosch. Deze avond is mogelijk gemaakt door CrimiNee!, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Openbaar Ministerie, de Kamer van Koophandel, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), de Regiopolitie Noord Brabant en de gemeente Den Bosch. Het programma bood twee interactieve presentaties, een informatiemarkt en een levendige paneldiscussie. In het panel namen deel: Marc Evers, gemeente Den Bosch, Sjaak Santegoets, regionaal overvallen coördinator, politie Noord-Brabant, Corine Potter, gebiedsofficier van justitie en Ton Meuwissen, HBD-adviseur bestrijding winkelcriminaliteit.
Politiefunctionaris Sjaak Santegoets benadrukte in zijn openingswoord onder meer het belang van een gezamenlijke aanpak van overvallen en winkelcriminaliteit. Een alerte houding van het publiek is ook van belang. “Elk telefoontje over afwijkende situaties of verdacht gedrag kan ons helpen bij de aanpak en bijdragen om boeven te vangen. U werkt met mensen, u voelt waarschijnlijk snel als er iets niet in orde is. Volg uw intuïtie!” Officier van Justitie Corine Potter bevestigde dat: “Bij de meeste zaken die we oplossen en afsluiten met een veroordeling, is dat mede te danken aan dit soort tips. Dus meld het als u denkt dat er iets niet klopt.”
Een ander aandachtspunt tijdens de avond, was het belang van aangifte bij winkeldiefstal. Aangifte blijkt voor veel ondernemers teveel werk, waarbij men zich ook afvraagt of het wel veel helpt. Ja dus, want je laat als ondernemer zien dat je het niet pikt. Daarmee laten aangiftes ook zien wat er speelt en waar boeven actief zijn; dat is van belang voor collega-ondernemers en voor de politie. HBD-adviseur Ton Meuwissen wees de ondernemers daarom op de regeling van een schadevergoeding van € 151,- voor de tijd die men kwijt is aan de afhandeling van de winkeldiefstal. Hij vertelde ook iets over het belang van KVO trajecten. KVO staat voor Keurmerk Veilig Ondernemen, waarbij ondernemers, gemeente en politie op lokaal niveau afspraken maken en maatregelen nemen voor een schoon, heel en veilig klimaat.
Twee interactieve presentaties - 'Voorkom een overval’ en 'Afrekenen met winkeldiefstel en agressie' - boden zinvolle informatie en praktische tips voor het terugdringen van de risico’s op overval, diefstal en agressie. Diverse maatregelen zijn direct toepasbaar, zoals het gebruik van een afroomkluis, zodat er niet teveel cash in de kassalade zit en het plaatsen van een confrontatiemonitor waarop elke bezoeker ziet dat hij/zij gefilmd wordt. Ook organisatorische maatregelen zijn effectief, zoals het veiliger openen en sluiten van de winkel: doe dat met twee personen, bijvoorbeeld samen met je buren. Natuurlijk is persoonlijke alertheid van groot belang: herken verdacht gedrag, laat je zelf ook zien in de winkel: spreek mensen aan, ‘Kan ik u helpen? Zoekt u iets speciaals?’ En, als het dan toch gebeurt, wat moet je wel en vooral niet doen in een overvalsituatie of bij agressie?
De bezoekers maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen. Dat leidde tot een zeer levendige discussie over uiteenlopende thema’s en praktische knelpunten. Zoals de vraag of en hoe je zelf een verdachte kunt aanhouden. Ja, dat recht heb je als winkelier, al moet je altijd alert zijn op je persoonlijke veiligheid.
Een ander onderwerp dat veel aandacht kreeg was de inzet van camera’s. Dat is niet alleen voor winkeliers van belang; maar ook gemeenten plaatsen uit oogpunt van orde en veiligheid steeds vaker camerasystemen in publieke ruimten. Al is dat in Den Bosch nog op beperkte schaal, vertelde Marc Evers. Dat camerabeelden belangrijk kunnen zijn, daarover bestaat geen twijfel, benadrukte officier van justitie Corine Potter. “We maken er graag gebruik van, als het maar goede beelden zijn. Met beelden van oude camera’s kunnen we weinig.”
De panelleden gingen zoveel mogelijk direct in op vragen uit de zaal, of zegden toe er iets mee te zullen doen. Dat leidde ook tot concrete ‘dates’ tussen individuele bezoekers en leden van het panel, om persoonlijke situaties of opmerkingen te bespreken. Bijvoorbeeld met Marc Evers over de rol van de gemeenten bij voorzieningen, als verlichting, in de publieke ruimte. Ook tijdens de afsluitende borrel waren er de nodige persoonlijke contacten tussen panelleden en bezoekers.
De informatiemarkt bracht diverse diensten en producten voor winkelbeveiliging, en advies en informatie over diverse subsidiemogelijkheden. Zo biedt de overheid in 2012 en 2013 financiële ondersteuning voor een veiligheidsscan en de realisering van op deze scan gebaseerde beveiligingsmaatregelen. Meer informatie over subsidieregelingen is verkrijgbaar bij onder andere het HBD en de KvK.
Zowel de deelnemers als de organiserende partijen kunnen terugblikken op een zinvolle bijeenkomst. Het belang is voor alle partijen duidelijk, want elke overval, elke diefstal, elke act agressie winkelcriminaliteit is er één teveel. Niet alleen vanwege de financiële schade (landelijk 1,2 miljard euro per jaar), maar vooral vanwege de persoonlijke impact op de slachtoffers. Dat dit heftig is en vele jaren kan blijven hangen, bleek uit het filmpje waarin getroffen winkeliers hun ingrijpende verhaal deden. De reacties in de zaal spraken voor zich.
Conclusie van de avond: Veilig ondernemen doe je samen. Zowel ondernemers als justitie, politie, gemeente en andere betrokken partijen moeten blijven investeren in kennis, middelen en wederzijds begrip. En niet in de laatste plaats: in een groter bewustzijn van risico’s en in preventiemaatregelen. Avonden als deze dragen daar aan bij.
Ook elders in het land staan diverse bijeenkomsten op de agenda. Meer informatie over deze campagne is te vinden website www.laatjenietovervallen.nl
Meer informatie over Kamer van Koophandel Kantoor Den Bosch:
Bekijk het complete instantieprofiel