‘Ondernemers niet blij met studentenstop technische studies’
- 21 okt., 2016
- Onderwijs & Training
- Bron: Technische Unie
De instroombeperking die volgend jaar voor acht technische studies wordt ingevoerd, is tegen het zere been van de Nederlandse industrie. De maakbedrijven zitten te springen om hoog opgeleide technici en zijn dan ook niet blij met de instroombeperking.
“Het is ronduit slecht wat er nu gebeurt’, zegt directeur Rien Slingerland van IJssel Technologies in Zwolle, dat 500 werknemers telt tegen het FD. “Er had gewoon geïnvesteerd moeten worden. Wij hebben als bedrijf veel vacatures, onder andere voor werktuigbouwkundigen. De buitenwereld gaat echt niet zitten wachten tot wij onze technische opleidingen op orde hebben.” Anderen zijn het met hem eens en wijzen erop in de toekomst niet minder maar juist meer technisch hoger opgeleiden nodig te hebben.
Minister: studentenstop noodzakelijk
Vorige week maakte onderwijsminister Bussemaker bekend dat het aantal studies op technische universiteiten met een instroombeperking, de zogenoemde numerus fixus, zal verdubbelen tot acht. Het gaat dan onder meer om werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen en technische geneeskunde. Volgens de minister is de studentenstop noodzakelijk om de kwaliteit van de opleidingen te kunnen garanderen. De animo voor technische studies is de afgelopen jaren met bijna 9000 toegenomen, zo bleek onlangs uit cijfers van het ministerie van onderwijs.
Tekort aan hoger opgeleiden
De vrees is dat de Nederlandse industrie de komende jaren een flink tekort aan hoger opgeleiden zullen krijgen. Nu al worden academici uit het buitenland gehaald, of worden R&D-afdelingen verplaatst naar het buitenland. Ook brancheorganisatie FME is kritisch. “De industrie zit te springen om goedopgeleide technici. Het is de doodsteek voor het innovatieklimaat in Nederland”, zegt voorzitter Ineke Dezentje Hamming. De metaalwerkgevers herhalen hun aanbod om docenten en ruimte ter beschikking te stellen om technici op te leiden.
Internet of Everything en Industrie 4.0
Door de verdere digitalisering in de industrie zal de behoefte aan jonge, academisch geschoolde technici de komende jaren snel groter worden. “De maakindustrie staat aan de vooravond van de daadwerkelijke implementatie van Industrie 4.0 en het Internet of Everything”, zegt een woordvoerder van TenCate. “Dan is het zeer de vraag of fixatie gerechtvaardigd is.”
Techniekpact leidt tot eigen opleidingen
Het probleem zit hem vooral in een tekort aan technische docenten. Door het in 2013 gesloten Techniekpact is de instroom van studenten op technische opleidingen flink toegenomen. Verschillende ondernemers lossen het tekort op door zelf te gaan opleiden. Fokker, fabrikant van vliegtuigonderdelen, heeft een eigen bedrijfsschool waar het veel leerlingen voorbereidt voor een opleiding op HBO-niveau. De onderneming heeft jaarlijks bijna honderd studenten op stage.
Ook FrieslandCampina vindt dat bedrijven een eigen rol en verantwoordelijkheid hebben in het behouden en opleiden van technisch personeel. In 2017 verhoogt het zuivelconcern het aantal traineeships voor technische starters met 40% om jong technisch talent aan te trekken.
MBO-tekorten
Volgens energieconcern Shell zitten de tekorten niet op academisch of HBO-niveau. “Het grootste tekort zit in het MBO. Shell zoekt daar, net als heel veel andere bedrijven, procesoperators en onderhoudstechnici. De overheid zou hier meer geld voor moeten vrijmaken.”
Meer informatie over TECHNISCHE UNIE B.V. EINDHOVEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!