Opening Sterk punt op Axelse Vlakte

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Zeeland Seaports

Bedrijven die zich willen vestigen op de Axelse Vlakte staat op het punt van stroomvoorziening niets meer in de weg. Op maandag 24 juni 2013 hebben Zeeland Seaports en DELTA Netwerkbedrijf een zogenoemd ‘Sterk punt’ geopend.

Opening Sterk punt op Axelse Vlakte

Sterk Punt is een 10kV aansluiting waar bedrijven met een grote of middengrote elektriciteitsafname direct op kunnen worden aangesloten.

De aanleg van de nieuwe 10kV aansluiting op de Axelse Vlakte is een gezamenlijk initiatief  van Zeeland Seaports en DELTA Netwerkbedrijf. Zij investeerden samen in een nieuw 10kV-station in Westdorpe en in de aanleg van een robuuste kabelverbinding daar vandaan, naar het Sterk punt. Deze samenwerking van Zeeland Seaports en DELTA Netwerkbedrijf is gebaseerd op de Stimuleringsregeling Haven– en Zware industrieterreinen.

Stevige kabel

Met de aanleg van de kabel onderdoor het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de bouw van het Sterk punt op de Axelse Vlakte is een investering van 2,1 miljoen euro gemoeid.

Voorheen waren bedrijven op de Axelse Vlakte voor stroomtoevoer aangewezen op het hoofdverdeelstation Westdorpe, aan de andere kant van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Een waterkruising voor elektriciteitskabels is kostbaar en de realisatie hiervan duurt lang. Met de komst van het Sterk punt zijn deze problemen nu opgelost.

Nieuwe klanten

Meststoffenfabrikant Plantacote is het eerste bedrijf dat op deze elektriciteitsvoorziening  wordt aangesloten. De producent heeft voor de Axelse Vlakte gekozen vanwege de samenwerking met Dry Bulk, een logistieke onderneming die voor de verpakking en voor de afvoer van de Plantacote-producten gaat zorgen. Bij Plantacote is straks ongeveer vijftig man personeel in dienst.

Toekomstgericht

De nieuwe elektriciteitsvoorziening is gebouwd voor de toekomst. De initiatiefnemers hebben bij de aanleg al rekening gehouden met op termijn een verdubbeling van de capaciteit, voldoende voor de komende tientallen jaren.

Op de Axelse Vlakte is in totaal 70 hectare beschikbaar voor kadegebonden activiteiten. Naast de ontsluiting over water heeft de Axelse Vlakte ook goede achterlandverbindingen over de weg en met het spoor. Op het industrieterrein is een glasvezelnetwerk aanwezig. Verder zijn er voorzieningen als water en elektriciteit.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!