'Overheid kan e-commerce sector nauwelijks bijhouden'
- 4 dec., 2014
- Regionale ontwikkeling
De overheid kan de ontwikkelingen de Nederlandse e-commerce sector maar nauwelijks bijbenen. Nederlandse webwinkels zetten dit jaar zo’n 14 miljard om, maar worden in verdere groei soms geplaagd door een trage overheid.
Die is met wet- en regelgeving en onderwijs nog vooral gericht op de klassieke detailhandel leggen webwinkeliers uit in de nieuwste editie van Forum.
'Schiet op met eID'
Zo pleit Hedwig Wassing, voormalig CEO van @Leisure, voor snelle invoering van het eID stelsel. Dat stelsel moet ervoor zorgen dat consumenten zichzelf makkelijker online kunnen identificeren. Dat is niet alleen winst voor henzelf, zegt Wassing, maar ook voor de ondernemer. Fraude plegen door het gebruik van een valse identiteit is dan niet meer mogelijk. De overheid zet alleen geen vaart achter de invoering van eID, terwijl marktpartijen dit stelsel prima kunnen invullen, zegt Wassing.
Blijven leren
Ook is de sector kritisch over de Nederlandse werknemer, die nog niet genoeg beseft dat hij zijn kennis moet bijhouden om mee te komen met nieuwe ontwikkelingen. 'Het besef bij de gemiddelde Nederlander moet komen dat ze zelf ook verantwoordelijk zijn voor hun ontwikkeling', zegt Patrick Kerssemakers van Fonq.nl in Forum. Hij vindt het jammer dat het hoger onderwijs vaak achterloopt op het bedrijfsleven. Minder brede opleidingen, meer gericht op digitale kennis, zouden volgens Kerssemakers een oplossing zijn.
Europees betalen
Ook de EU kan zich wel wat meer inzetten voor de webwinkeliers, vertelt Bas Winkel van bol.com. 'Voor webwinkels die de Europese markt bedienen ontbreekt er een fatsoenlijk pan-Europees betalingssysteem. Je kunt wel betalen met creditcard, maar het blijft met risicovolle methode met kans op fraude. Ons politieapparaat is nou niet bepaald ingesteld op e-commerce fraude en al helemaal geen grensoverschrijdende', zegt Winkel. 'De EU heeft gezorgd voor SEPA en IBAN, nu dit nog voor elkaar krijgen.'
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!