Rob van Gijzel key-note speaker op smart city congres in Shanghai

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Eindhoven

“Smart Cities bestaan niet, alleen Smart People”, dat is de stelling die burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven gaat verkondigen tijdens zijn key-note speech in Shanghai, donderdag 16 oktober.

Rob van Gijzel key-note speaker op smart city congres in Shanghai

Van Gijzel is als hoofdgast uitgenodigd door The Economist, die in opdracht van het Chinese Ministerie van Volkshuisvesting en Urbane en Rurale Ontwikkeling de China Smart Summit organiseert, waar zo’n 300 burgemeesters van grote Chinese steden aan deelnemen, evenals Chinese experts op het gebied van technologie,  bouwkunde en financiën. Naast Van Gijzel spreken uit de regio Eindhoven ook directeur Imke Carsouw van Brainport Development en Marianne Linde, principal business developer van TNO.

China Smart Summit

De China Smart Summit brengt deskundigen samen van over de hele wereld om technologische oplossingen te bespreken voor de gevolgen van urbanisatie. Volgens de VN zal in 2050 70% van de wereldbevolking in steden wonen, zo’n 7 miljard mensen. De Summit is georganiseerd naar aanleiding van de ongeveer 200 smart city projecten die de Chinese regering heeft lopen. Ervaring bij deze projecten leert dat de steden de projecten niet alleen aan kunnen, ze willen nu bredere samenwerking zoeken met bedrijfsleven, kennisinstellingen en burgers.

Samenwerking met inwoners

Van Gijzel zal in zijn bijdrage wijzen op de grenzen van stedelijke systemen als gevolg van de massale toevloed van inwoners. Stedelijke Systemen op het gebied van bijvoorbeeld milieu, volkshuisvesting, mobiliteit, energie, gezondheidszorg, water en voedsel zullen fundamenteel moeten worden omgevormd, om de toevloed van nieuwe bewoners te kunnen faciliteren. Maar technologische oplossingen zijn volgens Van Gijzel alleen effectief als deze toegepast worden in samenwerking met de inwoners van de stad.

“Voor talloze problemen zijn technische oplossingen voorhanden, maar techniek alleen maakt nog geen smart city. Een smart city bepaalt samen met de inwoners aan welke systemen behoefte is en ontwerpt deze in overleg met elkaar. Zo zijn technologische oplossingen efficiënt omdat het oplossingen zijn waar burgers mee willen gaan werken.”

Eindhoven als voorbeeld

Eindhoven zelf geldt als voorbeeld van Smart City, mede door het aanwijzen van de Europese Commissie, vorige week als fieldlab om samen met de bewoners in de wijken Strijp-S en Eckart Vaartbroek oplossingen te bedenken op het gebeid van energie en mobiliteit.

Office Cabling Systems OCS: Totaalleverancier in kabelmanagement

Oplossingen voor alle kantoor- en werkplekbekabeling