Steun voor samenwerking Duitsland en Nederland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

Het Europese programma INTERREG steunt met € 22 miljoen de samenwerking over de grens tussen Duitsland en Nederland. Dankzij deze en de extra financiering van ruim € 250.000 van de provincie Noord-Brabant worden hightech producten en agrofoodprojecten ontwikkeld.

Steun voor samenwerking Duitsland en Nederland

Om de concurrentiekracht van de foodsector in de Duits-Nederlandse grensregio te versterken en bedrijven voor te bereiden op het jaar 2020, hebben het Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik en partners, zoals de BOM en FoodValley NL, het FOOD2020-project opgericht. Het project helpt mkb’ers in de omschakeling naar een slimme, duurzame (agro)foodsector. Hierbij zijn vijf thema’s bepaald: onderzoek en ontwikkeling, klimaatverandering en duurzaamheid, sociale inclusie, onderwijs en werkgelegenheid. Rond de thema’s zijn innovatieprojecten gepland. De ontwikkelingen die deze projecten opleveren, worden bij tientallen bedrijven in de regio toegepast. Er worden ook haalbaarheidsstudies uitgevoerd waarin nieuwe technologieën voor mkb-ondernemingen worden getoetst of zij hun technisch haalbaar zijn.

SPECTORS

SPECTORS is een Nederlands-Duits hightech initiatief dat drones ontwikkelt met sensors voor waarneming en controle van afstand (remote-sensing en –monitoring). De civiele markt voor het gebruik van drones met sensortechnologie voor remote-sensing, remote-monitoring voor filmproductie en landbouw is groot. SPECTORS ontwikkelt nieuwe producten en daarbij behorende diensten gebaseerd op de nieuwste hard- en software. Deze producten worden door het regionale mkb gedistribueerd en aangeboden.

Food Pro.tec.ts

Het project Food Pro.tec.ts is door GIQS en andere partners ontwikkeld om technologische innovatie van kwaliteit naar het Duitse en Nederlandse bedrijfsleven te brengen. Denk aan het verbeteren van de consumentenbescherming en -voorlichting, het verminderen van water- en voedingsverspilling binnen de productie of het vergroten van dierengezondheid. Ondernemers van verschillende technologische innovatieclusters uit de regionale agrofoodsector zijn uitgenodigd om van innovatiedeskundigen te kunnen leren hoe nieuwe technologieën ontwikkeld en gebruikt kunnen worden. Deze nieuwe technologieën zijn afgestemd op de mkb’ers uit de regio en gaan helpen de concurrentiepositie van de bedrijven te verbeteren.

Bio-economie in de non-food sector

Met het project Bio-economie in de Non-Food sector hebben de Eems Dollard Regio en partners het doel om de regionale biobased economie over de grenzen verder te ontwikkelen en daarbij ook de kennisinstellingen en mkb’ers uit de keten vooruit te helpen. Het project richt zich op de ontwikkeling van een groene productie in de regio, de ontwikkeling van biobased producten voor non-food markten en de netwerkvorming tussen hogescholen, kenniscentra en universiteiten op het gebied van bio-economie. In dit project gaat het om het bevorderen van coproductie en duurzame samenwerking over de landsgrenzen heen in de gehele productieketen.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!