Unieke regionale samenwerking van start
- 2 okt., 2012
- Logistiek & Vervoer
- Bron: Stadsregio Arnhem Nijmegen
Gisteren is het startschot gegeven voor het Breng Kenniscentrum mobiliteit & ruimte. Dit is een uniek regionale samenwerking tussen reizigers, onderwijsinstellingen, overheid en openbaar vervoer en heeft als doel de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio Arnhem-Nijmegen te verbeteren.
Kees Luesink, portefeuillehouder openbaar vervoer van de stadsregio, gaf gisteren in het lab van de HAN Automotive het officiële startschot voor het Breng Kenniscentrum mobiliteit & ruimte. Het Kenniscentrum wordt aangestuurd door de Radboud Universiteit Nijmegen, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), vervoerder Hermes, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en het ROCOV Gelderland/stadsregio.
Breng Kenniscentrum presenteert eerste activiteitenplan
Het doel van het kenniscentrum is de kennisvernieuwing- en ontwikkeling voor én over het regionaal openbaar vervoer te optimaliseren en daarmee de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio Arnhem-Nijmegen te verbeteren. Ook wordt de relatie tussen onderwijs, onderzoek en praktijk versterkt via stageplaatsen, afstudeer-, onderzoeksopdrachten en promotieonderzoeken. Met de ondertekening van een convenant is de samenwerking voor de komende 10 jaar een feit.
Bij de bijeenkomst waren achttien organisaties uit de regio aanwezig*. Zij vormen het kennisnetwerk en hebben een grote rol in het bepalen van het activiteitenplan van het kenniscentrum.
Henk Meurs, bijzonder hoogleraar Mobiliteit en Ruimtelijke Ontwikkeling is voorzitter van het Breng Kenniscentrum. Hij gaf aan trots en verheugd te zijn met dit initiatief: “ Onderwijs en praktijk vullen elkaar hier uitstekend aan en een promotieplaats bij de universiteit geeft het Kenniscentrum nog meer gewicht.”
Het Kenniscentrum gaat doorlopend onderzoek doen op het gebied van netwerkniveaus, gebiedsontwikkeling en OV, multimodaliteit, cocreatie, marketing en communicatie, beleving en duurzaamheid gedurende de looptijd van de nieuwe concessie (10 jaar) vanaf december 2012. Zo komt er een wetenschappelijk onderzoek naar OV- knooppunten.
De eerste twee wetenschappelijke onderzoeken zijn inmiddels bijna afgerond; een onderzoek naar samenwerking in het openbaar vervoer en een onderzoek over de rol van het toekomstige station Zevenaar Oost als regiopoort. De studenten van de HAN duiken de praktijk in met een onderzoek naar de rol van Twitter als servicekanaal door vervoerder Hermes en een onderzoek naar brandstofbesparing (HAN Automotive).
Het Kenniscentrum krijgt ook een interactief online platform waarop de onderzoeksresultaten gepubliceerd worden en waar de betrokken partijen uit het Kenniscentrum meer vertellen over de vraagstukken. Op het platform wordt speciale aandacht besteed aan het gebruik van de onderzoeksresultaten in de praktijk. Ook reizigers worden uitgedaagd om mee te denken.
* Gemeente Nijmegen, Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat Oost-Nederland, ROC Nijmegen, Artez, ROC Rijnijssel, Gelderse Natuur- en Milieufederatie, Kamer van Koophandel, VNO-NCW, Burgers Zoo, Nederlands Openluchtmuseum, RBT KAN, UMC St. Radboud, Alysis Zorggroep, VCC Oost, NOC NSF, ANWB
Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:
Bekijk het complete profiel