UT bang voor bezuinigingen, en dus voor Twentse werkgelegenheid
- 7 sep., 2010
- Arbeidsmarkt
- Bron: Twentse Innovatieroute
Eventuele nieuwe bezuinigingen op onderzoek van de technische universiteiten pakken ‘ rampzalig’ uit. Dat zegt voorzitter Anne Flierman van het College van Bestuur van de Universiteit Twente ( UT).
„ Den Haag bepaalt de eigen politieke prioriteiten, maar het zou beter zijn als wordt gekeken naar de kwaliteit van onze projecten. De samenleving profiteert daar direct van.”
Maandag, bij de opening van het academisch jaar van de UT, gaat Flierman benadrukken dat ‘duurzaamheid’ komend jaar het centrale thema is binnen de universiteit. Ook zal hij aangeven hoezeer de maatschappij profiteert van Twentse innovaties, waarbij veelal de universiteit als vliegwiel fungeert.
De UT sloot afgelopen jaren miljoenencontracten af met aansprekende, nationale en internationale bedrijven om nieuwe producten verder te ontwikkelen. „Bedrijven zijn wereldwijd geïnteresseerd in onze vindingen, toekomstbestendige producten, en willen samenwerking met ons. Daar mogen we best trots op zijn. Er is veel werkgelegenheid mee gemoeid, ook in de regio”, zegt Flierman.
De UT als wetenschappelijk instituut zal financieel steeds afhankelijker worden van het bedrijfsleven als het rijk een stap terug doet. „We moeten verder investeren om duurzaamheid een smoel te geven. Dat staat voor ons vast. Dan is het echt heel slecht als het rijk de bijdrage in technologiestichting STW, dat de gelden verdeelt voor uitstekend technologisch onderzoek, terugbrengt naar een lager bedrag.We moeten vechten voor ons onderzoeksbudget, nu dat budget onder vuur is komen te liggen”, zegt Flierman.
„Het gaat ons om het borgen van de financiering. De UT wil duurzaamheid vertalen naar winst voor de regio. We doen het niet voor eigen glorie, maar voor de samenleving.”
UT- instituten als MESA+ en MIRA, stalen steeds de show als het gaat om uitvindingen, maar ook IMPACT boekt successen. Jan Emmerzaal, zakelijk directeur van IMPACT, prijst de samenwerking met bedrijven. „ Als het rijk dat niet of minder doet, moeten deze partijen ons onderzoek voorfinancieren. Dan wordt het makkelijker om antwoorden te geven op maatschappelijke vraagstukken.”
Flierman wil dat duurzaamheid ook hoog op de politieke agenda komt van het Innovatieplatform Twente, waarvan hij lid is.