UT en provincie Overijssel starten onderzoekscentra bioenergie en zorgtechnologie
- 8 mrt., 2010
- Onderwijs & Training
- Bron: Universiteit Twente
De Universiteit Twente en de provincie Overijssel bundelen de krachten om gezamenlijk maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken en op te lossen.
Dat maakten collegevoorzitter Anne Flierman van de UT en gedeputeerde Carry Abbenhues (EZ) van de provincie vorige week bekend. Deze Overijsselse Centra voor Research en Innovatie (OCRI's) gaan nu aan de slag met twee zeer actuele thema’s: innovatie in de zorg en innovatie in bio-energie.
De Universiteit Twente en de provincie Overijssel hebben zich laten inspireren door de ontwikkelingen in Palo Alto, Californië, waar dit soort gezamenlijke onderzoeksprogramma's vele nieuwe bedrijven met hoogwaardige werkgelegenheid opleveren. De ontwikkeling van werkgelegenheid in Twente met behulp van de toegepaste kennis van de universiteit is een belangrijk gezamenlijk doel van provincie en universiteit.
Innovatie in de Zorg
De zorg kan beter en goedkoper. Daarom trekken de provincie Overijssel, het instituut MIRA van de UT en enkele leidende zorginstellingen samen op om nieuwe technologie en zorgconcepten te ontwikkelen en te organiseren, als voorbereiding op de zorgvragen van de toekomst. Zorgverlening in de thuissituatie, of door de eerste lijn, zal steeds vaker voorkomen, waarbij technologie een belangrijke rol speelt. Lab-on-a-chip-technologie (nanotechnologie) maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het laboratorium naar de patiënt te brengen. Dit levert belangrijk gemak voor de patiënt op en realiseert tegelijkertijd forse besparingen in het systeem.
Innovatie in bio-energie
Meer gebruik van bio-energie draagt bij aan een schoner milieu. De provincie wil de CO2-uitstoot in Overijssel fors terugdringen. Provincie en het UT-instituut IMPACT onderzoeken nu hoe bioenergie effectief in de Overijsselse sociaal-economische structuur kan worden geïntegreerd. Het onderzoek biedt nieuwe kansen voor bedrijvigheid en dus werkgelegenheid, draagt bij aan de acceptatie van nieuwe energiebronnen en verkent in de provincie de optimale plekken voor toepassing van bioenergie (bijv ook alternatieven voor bestaande agrarische activiteit). Overijssel en UT maken zo actief werk van de energietransitie.